Η συμβουλή των ειδικών προς τους ασθενείς είναι μία: μην καθυστερείτε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Πολλοί καρδιολόγοι ανά τον κόσμο περίμεναν αυτή την περίοδο της πανδημίας να υπάρξει αύξηση των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Και όμως, τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Χονγκ Κονγκ υποδηλώνουν ότι έχουν μειωθεί κατά 40% με 60% οι εισαγωγές ασθενών με έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το μυστήριο εξηγείται από την προσπάθεια των ασθενών να αποφύγουν όσο το δυνατόν την επίσκεψη στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι αν κολλούσαν τον νέο κορωνοϊό, γράφει στους New York Times ο Χάρλαν Κρούμχολτς, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και διευθυντής στο νοσοκομείο Γέιλ του Νιου Χέιβεν.
Οι φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, σαν αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενδέχεται να διπλασιάζουν τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λέει ο Κρούμχολτς. Επιπλέον, το άγχος και η κατάθλιψη που προκαλούν καταστάσεις όπως αυτή μιας πανδημίας, η ανησυχία για τα οικονομικά και την εργασία σχετίζονται όλα με διπλασιασμό των πιθανοτήτων για έμφραγμα.
Και όμως, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ο Κρούμχολτς οι ομάδες γιατρών και νοσοκόμων που ασχολούνται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια κάθονται άπραγες τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο αναφέρουν και πολλοί άλλοι γιατροί στις ΗΠΑ, λέει ο Κρούμχολτς, ενώ στην Ισπανία την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου είχε καταγραφεί μείωση των περιστατικών εμφράγματος κατά 40% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως οι ασθενείς απλώς κάθονται σπίτι τους και υποφέρουν χωρίς ιατρική βοήθεια αντί να πάνε στο νοσοκομείο, συμπεραίνει ο Κρούμχολτς. Και όταν τελικά αναζητούν βοήθεια, συχνά συμβαίνει αυτό αφότου έχει επιδεινωθεί σημαντικά η κατάστασή τους, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην είναι τόσο αποτελεσματική.
Ο Κρούμχολτς αναφέρει και άλλες πιθανές αιτίες για την απουσία ασθενών με εγκεφαλικό ή έμφραγμα από τα νοσοκομεία, όπως ότι η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι προφυλάσσει τους ανθρώπους από παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το υπερβολικό φαγητό και ποτό και η ακανόνιστη φυσική άσκηση. Η συμβουλή του καθηγητή
Κρούμχολτς προς τους ασθενείς είναι μία: μην καθυστερείτε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα