Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κοροναϊός: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από ψώνια, ντελίβερι, take away


Ο κοροναϊός μεταδίδεται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φτερνίζεται, καθώς τότε τα μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια φεύγουν στον αέρα. Αυτά μπορεί να τα εισπνεύσει κάποιος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Μπορεί επίσης να μεταδοθεί αν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια.
Έτσι, οι επαφές με τους άλλους ανθρώπους ενέχουν τον κίνδυνο της μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες ζητούν την «κοινωνική αποστασιοποίηση» το γνωστό social distancing που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα από τους άλλους, σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός.
Αυτό βεβαίως θα πρέπει να ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «ιδανικό» μέρος για μετάδοση του κοροναϊού. Βρίσκονται μέσα πολλοί άνθρωποι, αγγίζουν τα ίδια αντικείμενα, δίνουν χρήματα ή κάρτες για να πληρώσουν, παίρνουν τις αποδείξεις.
Υπάρχουν, βεβαίως, τρόποι αντιστάθμισης αυτών των κινδύνων:
• Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά για περίπου 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν αλλά και μετά την αγορά.
• Αντιμετωπίστε όλες τις επιφάνειες σα να είναι δυνητικά μολυσμένες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας, αφού θα έχετε αγγίξει το καροτσάκι με το οποίο μεταφέρετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ή θα καλάθια και τα πακέτα με τα προϊόντα.
• Προτιμήστε μεθόδους πληρωμής χωρίς επαφή.

Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Covid-19 μεταδίδεται μέσω τροφής. Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε αυτό που θα ονόμαζε κάποιος «μηδενικό ρίσκο» από τη στιγμή που μιλάμε για μια συσκευασία η οποία περνάει από πολλά χέρια πριν φτάσει στο δικό σας.

Τα συσκευασμένα προϊόντα είναι καλό να τα αποθηκεύετε για 72 ώρες τουλάχιστον, προτού τα χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, θα πρέπει να ψεκάσετε με απολυμαντικό υγρό τις επιφάνειές τους. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά και γυάλινα δοχεία.

Τα φρέσκα προϊόντα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που θα μπορούσαν να έχουν πιάσει και άλλοι πριν από εσάς, θα πρέπει να τα πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα αφήσετε να στεγνώσουν.
Πόσο ασφαλείς είναι οι παραδόσεις στο σπίτι (delivery)
Η παράδοση στο σπίτι είναι λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, καθώς θα αποφύγετε τους άλλους πελάτες. Ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή είναι η μόλυνση της επιφάνειας των τροφίμων, της συσκευασίας ή του υπαλλήλου που τα μεταφέρει.

Μπορείτε να αφήσετε ένα σημείωμα στην πόρτα του σπιτιού σας ζητώντας από τον υπάλληλο να χτυπήσει το κουδούνι και στη συνέχεια να απομακρυνθεί. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε με ασφάλεια τα προϊόντα σας μόνοι σας.

Για να απομακρύνετε τον φόβο του ιού που βρίσκεται στις επιφάνειες αυτών που παραλάβατε, σκουπίστε με ένα οικιακό λευκαντικό (π.χ. αραιωμένη χλωρίνη), γεγονός που θα απενεργοποιήσει τον ιό μέσα σε ένα λεπτό.

Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης για τη χρήση πλαστικής σακούλας, μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάξετε αμέσως και τη σακούλα ή τη συσκευασία μέσα στην οποία σας παραδίδονται τα προϊόντα σας.
Τι γίνεται με τα take away

Πολλές επιχειρήσεις έχουν λόγω της πανδημίας αλλάξει την χρήση τους από εστιατόριο ή καφέ σε take away. Οι αξιόπιστες αλυσίδες και οι σωστές ατομικές επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα έχουν ήδη φροντίσει για την επαγγελματική, υγιεινή προετοιμασία των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος από κάποιο μαγειρεμένο γεύμα ή καφέ.

Ο κίνδυνος μόλυνσης των συσκευασιών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αν μεταφέρετε το περιεχόμενο σε ένα καθαρό πιάτο, πετώντας τη συσκευασία με την οποία το παραλάβατε σε μια σακούλα απορριμμάτων και πλένοντας πολύ καλά τα χέρια σας πριν φάτε.

Προτιμήστε να πάρετε το τρόφιμο από το δοχείο και να το φάτε με μαχαίρι και πιρούνι και όχι με τα δάχτυλά σας.

Συνιστάται, μάλιστα, υπό τις παρούσες συνθήκες να παραγγέλνετε ζεστά, φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα αντί για κρύα ή ακατέργαστα προϊόντα. Ο κίνδυνος από τα τρόφιμα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλός και δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε να προτιμάτε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, αρκεί να είστε σίγουροι ότι από εκεί που τα αγοράσατε έχουν ετοιμαστεί και συσκευαστεί σωστά και με βάση τους κανόνες υγιεινής.

Για εκείνους που ακόμα και έτσι έχουν αμφιβολία και είναι περισσότερο επιφυλακτικοί ή και περισσότερο ευάλωτοι, υπάρχει μία ακόμα ασφαλιστική δικλείδα. Μια πίτσα για παράδειγμα, αν θέλετε να αισθανθείτε απόλυτα ασφαλείς, μπορείτε μόλις την παραλάβετε να την τοποθετήσετε για μερικά λεπτά στον δικό σας φούρνο μικροκυμάτων, πριν την απολαύσετε.
medinova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα