Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Εύβοια: 5 οι νεκροί, 2 αγνοούμενοι -3.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Πέντε οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι – Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία στην Εύβοια, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία «Θάλεια». Μεταξύ των θυμάτων ένα βρέφος.
Σε τραγωδία εξελίσσεται η κακοκαιρία στην Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, οι νεκροί ανέρχονται σε τρεις, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα βρέφος οκτώ μηνών στα Πολιτικά.
Η οικογένεια του παιδιού παραθέριζε στην περιοχή και οι γονείς του δεν μπορούσαν να το βρουν αναζητώντας το μέσα στην πλημμύρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Στην ίδια περιοχή, στα Πολιτικά, έχουν καταγραφεί και οι δύο θάνατοι ηλικιωμένων από πνιγμό, μίας 86χρονης γυναίκας που δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το ισόγειο σπίτι της, και ενός άνδρα 85 ετών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής στον Θέμα FM, το τελευταίο θύμα είναι

ένας άνδρας ηλικίας 75 ετών στο Μπούρτζι, ο οποίος στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από την περιοχή με γεωργικό όχημα και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το ελικόπτερο Super Puma πραγματοποίησε κάτω από δύσκολες συνθήκες οκτώ απεγκλωβισμούς κατοίκων που είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.
Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.
Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει
Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το ένα μέτρο και κατευθύνονται στην παραλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία με συνέπεια οι εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Σύμφωνα με το egnomi.gr, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από την γέφυρα του Αφρατίου.
Περίπου 3.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.
Χαρδαλιάς από την Εύβοια: Σώσαμε πολλές ζωές – Οι σκέψεις μας σε όσους δεν τα κατάφεραν
Στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 5 άτομα, αναφέρθηκε από ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Είχαμε μία δύσκολη μέρα, ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μία δύσκολη μάχη . Όλοι κατέβαλαν έναν υπεράνθρωπο αγώνα» τόνισε από την Εύβοια στην οποία βρίσκεται ο κ. Χαρδαλιάς .
«Η πρόβλεψη για τις σημερινές βροχές στην περιοχή ήταν για 63 χιλιοστά βροχής. Τελικά έπεσαν πάνω από 350 χιλιοστά σε 5 ώρες» πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές αλλά συμπλήρωσε ότι οι σκέψεις μας είναι σε όσους δεν τα κατάφεραν.
Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
ΓΙΑ ΤΟ 112
Αναφορικά με το γιατί δεν λειτούργησε το 112, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι που κάνουν κριτική είναι αυτοί που δεν τόλμησαν να το εφαρμόσουν ποτέ».
Σημείωσε ότι το 112 είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που ήταν σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιηθεί, ωστόσο, εξήγησε ότι δεν μπορούμε να πούμε «εκκενώστε την περιοχή» τη στιγμή που η περιοχή πλημμυρίζει.
Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη ημέρα που ήρθε μετά από μία δύσκολη νύχτα και χαρακτήρισε υπεράνθρωπο τον αγώνα που έδωσε ο κρατικός μηχανισμός.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Αγώνα δρόμου για τον απεγκλωβισμό ατόμων και την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία γίνεται στην Εύβοια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.
Έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μόνα οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια.
Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.
Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ
Εκατοντάδες οι κλήσεις από τη μία τα ξημερώματα μέχρι το πρωί από ανθρώπους εγκλωβισμένους, από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονται από τα νερά ή που αναζητούν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών. Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν, από οικογένειές με μικρά παιδιά που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.
Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.
«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.
Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις.
Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.
πηγή: ieidiseis.gr/newsbeast.gr


Λίγη ώρα αφότου εντοπίστηκε νεκρή μια 38χρονη γυναίκα κοντά στο χωριό Αμφιθέα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της θεομηνίας στην Εύβοια στα 6, η πυροσβεστική ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι 7, αφού εντοπίστηκε ακόμη ένα άτομο -αγνώστων λοιπών στοιχείων για την ώρα.
Η πυροσβεστική, μάλιστα, τονίζει πως αγνοείται άλλος ένας άνθρωπος.
Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:
Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 09 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.
Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:
το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και
το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.
Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν επτά (7) άτομα και συγκεκριμένα:
ένα (1) βρέφος και δύο (2) ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά
δύο (2) ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και
δύο (2) ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα
Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός (1) αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα