Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Πολύωρες διακοπές νερού, προβλήματα και οργή κατοίκων της Τριφυλίας

Τί συμβαίνει φέτος με το νερό στην Τριφυλία;
Η κατάσταση με τις πολύωρες διακοπές νερού σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και, κατά συνέπεια, πολλαπλάσια είναι τα προβλήματα που προκαλούνται σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ θλίψη και οργή εκφράζουν κάτοικοι και επαγγελματίες.
Τι συμβαίνει, όμως, φέτος με το νερό στην Τριφυλία; Οι αλλεπάλληλες διακοπές στην υδροδότηση οφείλονται σε βλάβες των (παλαιών) δικτύων; Ή λόγω ανομβρίας «στερεύουν» από νερό πηγές και γεωτρήσεις; Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε έχουν υποχρέωση οι αρμόδιοι να βγουν ευθέως να το πουν, με στοιχεία, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες και στην αγροτική παραγωγή.
Αντιλαμβάνεται καθένας τι θα σημαίνει εάν πράγματι «στερεύουν» οι γεωτρήσεις. Ας δούμε όμως πως υδρεύεται ο δήμος Τριφυλίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ίδιου του δήμου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είναι δημοσιευμένο στο site του δήμου: «Η υδροληψία στο Δήμο γίνεται από πηγές και γεωτρήσεις. Ο Δήμος διαθέτει δίκτυο

ύδρευσης 400 χλμ. και 35 γεωτρήσεις. Ο αριθμός των υδρομέτρων στο δίκτυο ύδρευσης είναι είκοσι χιλιάδες επτακόσια ογδόντα τρία (20.783) και η μέση ετήσια κατανάλωση νερού στο Δήμο εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 7.000 κυβικά μέτρα. Η ύδρευση στο Δήμο, ανά Δημοτική Ενότητα, έχει ως ακολούθως: Η Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών υδρεύεται από τις πηγές Πλάτης και Χριστιανούπολης και από έξι (6) γεωτρήσεις. Διαθέτει δέκα (10) δεξαμενές και το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 80 χλμ. Ο αριθμός των υδρομέτρων στο δίκτυο ύδρευσης είναι 4.423. Η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων υδρεύεται από δεκαπέντε (15) πηγές της ευρύτερης περιοχής και από δύο (2) γεωτρήσεις. Το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 102 χλμ. και ο αριθμός των υδρομέτρων είναι 5.051. Η Δημοτική Ενότητα Τριπύλης υδρεύεται από δεκαπέντε (15) πηγές της ευρύτερης περιοχής, έχει δώδεκα (12) δεξαμενές και μια (1) γεώτρηση ύδρευσης. Το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 18 χλμ. και ο αριθμός των υδρομέτρων είναι 395. Η Δημοτική Ενότητα Αυλώνος υδρεύεται από πέντε (5) πηγές της ευρύτερης περιοχής, έχει δεκαεννέα (19) δεξαμενές και δώδεκα (12) γεωτρήσεις ύδρευσης. Το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 84 χλμ. και ο αριθμός των υδρομετρητών είναι 1.757. Η Δημοτική Ενότητα Αετού υδρεύεται από εφτά (7) πηγές της ευρύτερης περιοχής, έχει δεκατέσσερις (14) δεξαμενές και έξι (6) γεωτρήσεις ύδρευσης. Το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 64 χλμ. και ο αριθμός των υδρομέτρων είναι 2.236. Η Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας υδρεύεται από έντεκα (11) πηγές της ευρύτερης περιοχής, έχει τριάντα μία (31) δεξαμενές και δεκατέσσερις (14) γεωτρήσεις ύδρευσης. Το δίκτυο ύδρευσης έχει συνολικό μήκος 64 χλμ. και ο αριθμός των υδρομέτρων είναι 6.921».
Μόλις στις 25 Ιουνίου υπεγράφη απόφαση με εντολή Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης για «Χορήγηση στη Δ.Ε.Υ.Α Τριφυλίας άδειας χρήσης νερού από είκοσι τρεις (23) υφιστάμενες υδρευτικές υδροληψίες (γεωτρήσεις και πηγές)» (ΑΔΑ: ΨΞΒΩΟΡ1Φ-ΩΔΤ), που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στην οποία σημειώνεται ότι «οι συνολικές ανάγκες για τις συγκεκριμένες Κοινότητες καλύπτονται εν μέρει από την πηγή «Αλικοντούζι» του Συνδέσμου «Τέλος Άγρας» που λειτουργεί με την 38929/13-9-2016 (ΑΔΑ: 7ΦΘΗΟΡ1Φ-62Κ) Άδεια Χρήσης Νερού».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η ΔΕΥΑΤ αναφέρεται ότι «Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας σας ενημερώνει ότι λόγω σοβαρής έλλειψης νερού αποτέλεσμα της ανομβρίας και της μεγάλης κατανάλωσης, στη Δ.Ε. Φιλιατρών, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πρέπει καθημερινά από ώρα 12:00 π.μ. έως 6:00 π.μ. να γίνεται διακοπή υδροδότησης ώστε να γεμίζουν οι δεξαμενές και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα κατά το δυνατό καλύτερα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Ζητάμε την κατανόησή σας και θα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Θα σας ενημερώνουμε καθημερινά για οποιαδήποτε αλλαγή.
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή το βράδυ, επίσης από τη ΔΕΥΑΤ εξεδόθη ανακοίνωση για πολύωρη διακοπή υδροδότησης σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας. Τί, άραγε, συμβαίνει φέτος με το νερό στην Τριφυλία και σημειώνονται αλλεπάλληλες διακοπές υδροδότησης ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο;
Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharros

2 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα με το νερό δεν οφείλεται στη λειψυδρία της χρονιάς ούτε σε βλάβες των δυκτίων ούτε στις μεγάλες καταναλώσεις νερού, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, αλλά στη μη συντήρηση των γεωτρήσεων, με συνέπεια οι πομώνες να φθάσουν στα όρια τους και η άντληση του νερού να είναι ελάχιστη. Οι δε μαθητευόμενοι κουτόφραγκοι που διοικούν το δήμο και τη ΔΕΥΑΤ να νομίζουν ότι ελαχιστοποιήθηκε η άντληση νερού λόγω λειψυδρίας. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Για ψάξτε το λίγο παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα