Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Μετωπική στη Βουλή για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Νέο «καμπανάκι» Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια


Στη Βουλή μεταφέρθηκε για ακόμα μια φορά η κόντρα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για επιτυχή στρατηγική σε ευνοϊκό περιβάλλον και χρόνο που απέδωσε για το δημόσιο και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως η κινηση ήταν βιαστική και προκάλεσε απώλεια πολλών δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αφού αναφέρθηκε στον «επιτυχημένο», όπως το χαρακτήρισε κύκλο αποεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις τράπεζες, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία για τις 4 συστημικές τράπεζες τόνισε πως «όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή μας να προχωρήσουμε γρήγορα ήταν σωστή».
«Τώρα η συγκυρία ήταν ευνοϊκή καθώς η αποεπένδυση ήρθε με την επενδυτική βαθμίδα, μέσα σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που θέλαμε να εκμεταλλευτούμε και πλέον επιστρέφουμε στην κανονικότητα επιτρέποντας στις τράπεζες να είναι ανθεκτικές», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως «η ίδια η διαδικασία επιδρά θετικά συνολικά στην οικονομία».
Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να περιμένει και άλλο για να προχωρήσει τη διαδικασία, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «δεδομένων των ρευστών γεωπολιτικών συνθηκών η αγνόηση των θετικών σημάτων θα ήταν ένα ρίσκο αχρείαστο» και πως «εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες και χρησιμοποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα για να ωθήσουμε προς τα επάνω την οικονομία».
«Δεν θα ήταν στέρεα οικονομική πολιτική να μην το κάνουμε, αλλά μια προσέγγιση που θα έδειχνε ερασιτεχνισμό και ελαφρότητα», πρόσθεσε, προτάσσοντας παράλληλα το επιχείρημα πως από τη στιγμή που ο χρόνος ζωής του ΤΧΣ λήγει το 2025, «δεν είχαμε λόγο να περιμένουμε, παρά τα όσα έρχεται και λέει η αντιπολίτευση».
«Το όφελος είναι κάποια δισ. και αγνοείται από δύο μελετητές του ΚΕΠΕ, οι οποίοι βγάζουν έξω από το ζύγι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χάρη σε αυτή διασώθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων», τόνισε, τέλος αναφερόμενος στη μελέτη του ΚΕΠΕ που «δείχνει» απώλεια πάνω από 40 δισ. του δημοσίου από την αποεπένδυση.
Πυρά από την αντιπολίτευση
«Είπατε ότι λυπάστε για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, εμείς θα πούμε ότι λυπούμαστε για τα 40 δις απώλεια», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βέλη κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα όσα είπε για το Κέντρο, επισημαίνοντας στον Κωστή Χατζηδάκη πως «ευθύνες θα ζητήσουμε από εσάς, ούτε από την ΤτΕ, ούτε από το ΤΧΣ για αυτή την απώλεια».
«Η μελέτη κατέγραψε ένα γεγονός. Το δημόσιο απώλεσε 40 δισ.», επέμεινε, συμπληρώνοντας πως «τον κ. Λιαργκόβα (σ.σ. πρόεδρος ΚΕΠΕ) τον διόρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης επαινώντας μάλιστα την επιστημονική του επάρκεια», ενώ εγκάλεσε το επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για το γεγονός ότι ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε τη συνεδριαση της επιτροπής για το ζήτημα από τον Νοέμβριο, συνεκλήθη τελικά «κατόπιν εορτής», αφού δηλαδή ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τους «Big4».
«Πετάνε τα δισ. σαν σαΐτες και ακούει η Βουλή ότι ήταν εκ του περισσού η συνεδρίαση;», διερωτήθηκε, αναφέροντας πως τέτοια υποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δεν την έχει αξανδεί», ενώ συνέχισε την επίθεση λέγοντας πως «Επικαλεστήκατε χρόνο ζωής ΤΧΣ. Γιατί δεν μπορούσε να παραταθεί; Είπατε ότι είναι αβέβαιο το μέλλον. Δε συμφωνούν μαζί σας οι διεθνείς οίκοι που έχουν στόχους τιμής για τις τραπεζικές μετοχές 40% και 50%».
«Αυτή τη συζήτηση την είχαμε ζητήσει γιατί τότε ο υπουργός είχε αποτιμήσει κέρδη 3-4 δις και από την άλλη είχαμε τη μελέτη ΚΕΠΕ. Οπότε έχουμε διαφορά 40 δις ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκτιμήσεις εκτιμήσεις», ανέφερε από τη μεριά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Το θέμα είναι σοβαρό γιατί και μόνο μια διαφορά 40 δις, είναι διαφορά που φέρνει μνήμες που θέλουμε να αφήσουμε πίσω οριστικά», πρόσθεσε, λέγοντας πως «κανένας δεν έχει όφελος να αιωρείται μια τέτοια διαφορά».
Κέρδη βλέπει και ο Στουρνάρας – Καμπανάκι όμως για τα κόκκινα δάνεια
Κέρδη στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες «βλέπει» και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, χαρακτήρισε «επιτυχή» τη διαδικασία, ενώ αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε πως συνολικά η διαδικασία αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος είχε θετικό όφελος είχε για τον Έλληνα φορολογούμενο που φτάνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας χτύπησε νέο καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας πως παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι έφυγαν από τις τράπεζες και πήγαν στου servicers. «Όπως γνωρίζετε, η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις [ΕΔΑΔΠ]. Το Δεκέμβριο 2023 η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανήλθε σε σχεδόν 70 δισεκ. ευρώ», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα