Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Απόφαση του ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή των Μεσσηνίων παραγωγών


Συγκεκριμένα το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης των Μεσσήνιων παραγωγών και δέχτηκε τις παρεμβάσεις των φορέων που εκπροσωπούν το 98% των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.
Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε η ονομασία Kalamata Olives που χρησιμοποιείται από το 1930 και έκανε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν νόμιμα συνυπάρχει με την ονομασία ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ που αναγνωρίστηκε το 1996 και αποτελούν μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.
Η δικηγόρος που εκπροσώπησε την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στη δίκη μια. την προστασία συνολικά του εθνικού μας προϊόντος».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά την απόφαση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, η οποία είχε εκδοθεί στη συνέχεια της αρχικής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου. Με την απόφαση Αποστόλου το υπουργείο είχε αναγνωρίσει τον όρο Kalamata Olives. Αρχικά ο ΣΥΜΕΠΟΠ προσέφυγε κατά την απόφαση της Αποστόλου. Το ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την προσφυγή ακυρώνοντας την υπουργική απόφαση. Σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Γεωργαντάς εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση . Σε βάρος αυτής προσέφυγε και πάλι ο ΣΥΜΕΠΟΠ, αλλά η αίτηση απερρίφθη.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΤΕ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ(ΠΕΜΕΤΕ)
«Η σημερινή ημέρα της χώρας είναι ιστορική προϊόντος για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και τη χώρα, καθώς και σημαντικές δικηγορικές αγωγές για χιλιάδες Έλληνες. .
Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ' Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ» και το σύνολο των μεταποιητικών. εξαγωγικών προϊόντων της χώρας που εξάγονται με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα €250 εκατ.ετησίως.
Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.
Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού των παραγόντων επιβεβαίωσης των ΛΑΜΑΙΩΝ. ότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ. ετησίως).
Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία “KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).
Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών χωρών της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάδοσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικές εμμονές, με τις Αποφάσεις «Απόστολου» το 2018 και «Γεωργαντά» το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/ΠΟΠ «ELIA KALAMATAS» (277 τον. μέσο όρο ετησίως).
Η Απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απόρριψη του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ' ελάχιστο την, παρασκευή και εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ. . Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος.
Εκφράζουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στον πρ.Υπουργό ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά για την άμεση απάντηση του και επίλυση του τεράστιου αυτού εθνικού θέματος που ταλάνιζε τον κλάδο.
Ευχαριστούμε την δικηγορία της ΠΕΜΕΤΕ και Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που πίστεψε και στάθηκε δίπλα μας από την αρχή στην εθνική αυτή προσπάθεια και πάλεψε με ζήλο ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συμβολή τους στη δίκαιη αυτή Απόφαση:
* Στον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας, κ.Ν.Φαρμάκη,
* Στους Δήμους Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
* Στους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρν . Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη και Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση,
* Στον Πρόεδρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργος Ντούτσια και το Δ.Σ. της Οργάνωσης, Α.Ε.Σ. Στυλίδας, Α.Σ.“Αρχαία Ολένεια Αιτωλοακαρνανίας”, Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας και Α.Σ. “Αγ.Μάμμα Χαλκιδικής”,
* Ιδιαίτερη και ξεχωριστή αναφορά στην Τεχνική μας Ομάδα, τους κ.κ. Δημήτρης Τσίνα και Γεράσιμο Αναστασίου της «ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»,
* Στα μέλη μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ υπέρ της «Απόφασης Γεωργαντά» και στους συνεργαζόμενους δικηγόρους τους κ.κ. Καθηγητή Σπ.Βλαχόπουλο, Ξ.Παπαρρηγόπουλο, Αχ.Παπουτσάκη και Σ.Αναγνωστάκου,
* Στις επιχειρήσεις και φορείς των Π.Ε. που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας από το 2017. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας,
* Στα τρία κόμματα του δημοκρατικού τόξου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την εθνική λύση που έδωσε η «Απόφαση Γεωργαντά»,
* Όλους τους Υπουργούς και βουλευτές από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
* Σε όλα τα μέλη μας, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια,
* Στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για την προβολή των θέσεων της ΠΕΜΕΤΕ,
και στις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς απ' όλη η χώρα που επικοινώνησε με τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντάς μας δύναμη για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα, ιδιαίτερα από τις περιοχές που προκλήθηκε έντονος διχασμός, καθώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε το δίλημμα «ή το ΠΟΠ, ή η ποικιλία”.
Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την καλύτερη αξιοποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς δικαιώνονται με την σημερινή Απόφαση του ΣτΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα