Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ξετυλίγοντας το μυστήριο του Long Covid: Ίχνη στο αίμα ανοίγουν το δρόμο για περισσότερες μελέτες


Μια βρετανική μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με μακροχρόνιο Covid παρουσιάζουν συνεχή φλεγμονή στο αίμα τους, ρίχνοντας φως στην πάθηση και τις πιθανές θεραπείες της. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, παρακολούθησε 650 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid, αποκαλύπτοντας ότι έξι μήνες αργότερα, 426 εξακολουθούσαν να εμφανίζουν συμπτώματα long Covid, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη φλεγμονή.
Αυτή η φλεγμονή, συνήθως σημάδι του οργανισμού που καταπολεμά τη λοίμωξη, επιμένει παρά την αρχική λοίμωξη Covid που συνέβη μήνες νωρίτερα. Τα συμπτώματα του Long Covid, που διαρκούν τουλάχιστον 12 εβδομάδες, περιλαμβάνουν ακραία κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη, αναπνευστικές δυσκολίες και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με το bbc.com, μελέτη διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα σχετίζονται με ορισμένα συμπτώματα, προσφέροντας πληροφορίες για πιθανές θεραπείες. Για παράδειγμα, τα άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα είχαν αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη που συνδέεται με προβλήματα επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για προσαρμοσμένες κλινικές δοκιμές που στοχεύουν στη φλεγμονή, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως υπάρχοντα φάρμακα για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της μελέτης επεκτείνονται στην κατανόηση και τη θεραπεία άλλων ασθενειών με παρόμοια μακροχρόνια συμπτώματα.
Εξουθένωση του οργανισμού
Η έρευνα αναδεικνύει τις εξουθενωτικές επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid, με άτομα όπως η Tracy Evans, βοηθός φροντίδας και εργαζόμενη υποστήριξης από το Bridlington του North Yorkshire, να μοιράζεται την τραυματική της εμπειρία. Η Tracy πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι έξι εβδομάδες ήταν στην εντατική, παλεύοντας με τα σοβαρά συμπτώματα του Covid. Παρά την επιβίωσή της, συνεχίζει να παλεύει με κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη, δύσπνοια και χρόνιο πόνο, καθιστώντας καθημερινές εργασίες όπως το ντους ή το ντύσιμο εξαντλητικές. Η ιστορία της Τρέισι υπογραμμίζει το βαθύ τίμημα που μπορεί να επιφέρει η μακροχρόνια νόσος Covid στη σωματική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου, μετατρέποντας τη ζωή σε απλή ύπαρξη.
Ερωτηματικά για τη φλεγμονή
Η Dr. Felicity Liew, κλινική-ερευνητική συνεργάτης στο Imperial College του Λονδίνου, τονίζει ότι η φλεγμονή φαίνεται να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του μακρού Covid μετά τη νοσηλεία, ανεξάρτητα από τον τύπο των συμπτωμάτων. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ειδικών εξετάσεων και θεραπειών για διαφορετικές υποομάδες ασθενών με μακρά διάρκεια Covid, απομακρυνόμενοι από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Επιπλέον, η στόχευση της φλεγμονής θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την αναπροσαρμογή υφιστάμενων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Long Covid.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Peter Openshaw υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα του μακρού Covid, υποδεικνύοντας ότι ενώ η μετα-ιική φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο, υπάρχουν στρώματα πολυπλοκότητας που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια πολλά υποσχόμενη βάση για μελλοντικές έρευνες και κλινικές δοκιμές με στόχο τη διαλεύκανση των μυστηρίων του μακρού Covid και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.
Περισσότερες εξηγήσεις
Οι επιπτώσεις της μελέτης επεκτείνονται πέρα από το μακρύ Covid, προσφέροντας πληροφορίες για άλλες ανεπαρκώς κατανοητές καταστάσεις όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), λόγω της επικάλυψης των συμπτωμάτων. Η καθηγήτρια Eleanor Riley, ειδική σε θέματα ανοσολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υπογραμμίζει την ανάγκη για κλινικές δοκιμές με τη χρήση εγκεκριμένων φαρμάκων που στοχεύουν στη φλεγμονή για την αντιμετώπιση του μακρού Covid και ενδεχομένως του ME/CFS.
Ως απάντηση στην αυξανόμενη αναγνώριση των επιπτώσεων του μακρού Covid, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας έχει διαθέσει πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες για τη στήριξη της έρευνας με στόχο την καλύτερη κατανόηση της πάθησης και τον εντοπισμό νέων θεραπειών. Αυτή η χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το long Covid και την παροχή της πολυπόθητης ανακούφισης σε όσους πλήττονται από τα εξουθενωτικά συμπτώματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα