Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δύο «ΝΑΙ» κι ένα «ΟΧΙ» από τη Μεσσηνία

Ψηφίστηκε το "ψαλίδι" στις συντάξεις        
Με δύο «ΝΑΙ», Ν. Γιαννακοπούλου και Δ. Κουσελάς, κι ένα «ΟΧΙ», Οδ. Βουδούρης, από τους βουλευτές Μεσσηνίας (νυν και «πρώην» του ΠΑΣΟΚ), ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου, που περιλάμβανε - μεταξύ άλλων - τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού.
Στο νομοσχέδιο υπήρχαν ακόμα οι ρυθμίσεις για το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε στη συνεδρίαση του Σώματος να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί για τα εργασιακά, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου.
Σε ισχύ οι αλλαγές
στα εργασιακά
Από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 4046/2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ισχύσουν τα νέα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων σύμφωνα με την κανονιστική πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την εφαρμογή του άρθρου 6 του νόμου που εγκρίθηκε χθες το απόγευμα.
Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι οι «κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν έως τις 14 Μαΐου του 2012» (ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012).Από την ίδια ημερομηνία μειώνονται κατά 32% (επί του κατώτερου ημερομισθίου που ίσχυε την 01/01/12) και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών. Τα ίδια όρια ισχύουν και για τους μαθητευόμενους. Επίσης ορίζεται πως η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα