Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βολές των Περιφερειαρχών για τον Καλλικράτη

Βολές των Περιφερειαρχών για τον Καλλικράτη 2  «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Πρέπει να στηριχθεί ενεργά και με σχέδιο. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Ας μας εμπιστευθούν και οι πολιτικοί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) Γιάννης Σγουρός, στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης της Βουλής,  
με αφορμή τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50ΕΚ» - Καλλικράτης 2 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012.Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. στο χαιρετισμό του τόνισε«Αντιμετωπίζονται με αυτό ζητήματα που βοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας αλλά δεν λύνονται τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι κυρίως οικονομικά.
Οι οικονομικοί πόροι που μας περικόπτονται και οι αρμοδιότητες που κάθε μέρα μας αφαιρούνται ή μας προστίθενται χωρίς και τις ανάλογες πιστώσεις δεν αντιμετωπίζονται με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, μια συγκεκριμένη στρατηγική του Κράτους απέναντι στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν μόνο αποσπασματικές και επιμέρους ρυθμίσεις, διάσπαρτες σε διάφορα νομοσχέδια, που συνήθως η μία αναιρεί την άλλη.
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Και πρέπει να στηριχθεί ενεργά, με σχέδιο και όχι με λόγια και υποσχέσεις».
Τον λόγο πήρε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε:. «Τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι τώρα από το πρώτο έτος λειτουργίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως λέει ο λαός μας «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Στη περίπτωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη οι λεπτομέρειες ήταν πάρα πολλές. Τα παραδείγματα είναι πολλά αν αναλογισθεί κανείς το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Στον τομέα της υγείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφαιρείται από τις αιρετές περιφέρεις η αρμοδιότητα για θέματα υγείας που προέβλεπε ο Καλλικράτης. Με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των αποβλήτων μας αφαιρέθηκε, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ούτε καν πληροφόρηση, η αρμοδιότητα εκπόνησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης.
Με προηγούμενα νομοσχέδια έχουν αφαιρεθεί σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και έχουν μεταφερθεί πίσω στο υπουργείο περιβάλλοντος.
Ακόμα όμως και για τις αρμοδιότητες που μας έχουν αποδοθεί η δυνατότητα πραγματικής άσκησης τους παραμένει στην ουσία «πουκάμισο αδειανό», καθώς κατά παράφορη παραβίαση του συντάγματος δεν μας αποδίδονται οι αναγκαίοι πόροι.
Τα θέματα των επενδύσεων ρυθμίζονται αποσπασματικά, χωρίς να αντιμετωπίζονται συστηματικά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της ασυνέχειας των δημόσιων πολιτικών, τα οποία βρίσκονται στη «ρίζα του κακού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα