Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο πρόεδρος της "Δράσης" Στέφανος Μάνος στην "Ε": "Ο λαός δεν έχει ακόμα πεισθεί για την καταστροφή"

"Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να εξαφανιστούν επειδή κατέστρεψαν την Ελλάδα. Αλλά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα διατηρήσουν μαζί ένα αδικαιολόγητο 50% των ψήφων. Απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη πεισθεί για την καταστροφή". Αυτό τονίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο πρόεδρος της "Δράσης" Στέφανος Μάνος. Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης ο κ. Μάνος τονίζει: "Χρειαζόμαστε ελπίδα και εμπιστοσύνη. Η "Δράση" θέλει να ενισχύσει όλους εκείνους τους δημιουργικούς Ελληνες που θέλουν να τα καταφέρουν στη ζωή τους στηριγμένοι στις δυνάμεις τους". Ο πρόεδρος της "Δράσης" υποστηρίζει: "Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Αν όμως δεν γίνουν, πολύ σύντομα, πριν από το τέλος του 2012, θα ξαναβρεθούμε στον γκρεμό".
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μάνου έχει ως εξής:
- Δυο χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, η κυβέρνηση Παπαδήμου λαμβάνει και πάλι οδυνηρές αποφάσεις για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Γιατί δεν έπιασαν τόπο οι θυσίες που έκαναν οι Ελληνες;
"Η Ελλάδα μπήκε σε κρίση όταν έπαψε να μπορεί να δανείζεται για να καλύπτει τις δαπάνες της. Επρεπε να το περιμένει. Δεν μπορείς να δανείζεσαι συνέχεια και χωρίς όριο. Αντί να περικόψει δραστικά τις δαπάνες της, η Ελλάδα προτίμησε να ζητήσει ξανά λεφτά από τις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς όμως να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόφλησης των παλαιών αλλά και των νέων της υποχρεώσεων. Η μη παρουσίαση δικού μας σχεδίου έχει μεγάλη σημασία. Διότι ανάγκασε τους δανειστές να φτιάξουν δικό τους σχέδιο. Αυτό ήταν το μνημόνιο. Αντί να το φτιάξουμε εμείς, αναγκάσαμε τους δανειστές να το κάνουν για μας. Εμείς, επειδή το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να πάρουμε τα λεφτά, το δεχτήκαμε αλλά είπαμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει. Κανένας δεν πείστηκε. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε και οι θυσίες δεν έπιασαν τόπο. Αποκλειστικά από δική μας ευθύνη".

- Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Εφαρμόστηκαν οι προτάσεις της τρόικας ή απλώς ψηφίστηκαν νόμοι που δεν εφαρμόστηκαν;

"Η "Δράση" υποστηρίζει ότι πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι περιπτώσεις όπου το κράτος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα άκοπου πλουτισμού μιας κοινωνικής ομάδας σε βάρος άλλης. Η "Δράση" υποστηρίζει επίσης ότι είναι ανήθικο να πληρώνουμε φόρους για να αμείβονται αργόσχολοι που ουδέν προσφέρουν, ή για να συντηρούμε κρατικές υπηρεσίες τη στιγμή που την ίδια δουλειά μπορούμε να την κάνουμε καλύτερα με μη κρατικές, κ.ο.κ. Πολλές από τις προβλέψεις του μνημονίου είχαν παρόμοιους στόχους με εκείνους της "Δράσης". Υπάρχει έστω ένα παράδειγμα κατάργησης κατοχυρωμένου δικαιώματος άκοπου πλουτισμού; Κανένα".

- Αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις της τρόικας θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους ή απαιτείται μια εντελώς διαφορετική πολιτική;
"Πολλές από τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου (δεν είναι πια προτάσεις αλλά νόμος του κράτους) θα συμβάλουν ασφαλώς στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Αν εφαρμοστούν! Φθάνουν; Οχι. Λείπει η καθολική στράτευση του ελληνικού λαού στην προσπάθεια που θα οδηγούσε σε αυξημένους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη σημαίνει δουλειά και επενδύσεις. Πόσοι αγρότες γύρισαν στα χωράφια τους για να τα δουλέψουν και να κάνουν εξαγωγές;".

- Αρκούν τα νέα μέτρα ή σε δυο χρόνια θα πρέπει να ληφθούν καινούργια για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία;
"Να πώς βλέπει η "Δράση" το τι πρέπει να γίνει:
- Το κράτος σε αυστηρή δίαιτα για να χάσει όλα τα περιττά λίπη.
- Απλοποίηση σε βάθος της φορολογικής νομοθεσίας και ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.
- Σκληρή τιμωρία της διαφθοράς και της ανομίας.
- Διευκόλυνση της χρηματοδότησης της επιχείρησης και της νέας επιχείρησης.
Χρειαζόμαστε ελπίδα και εμπιστοσύνη. Η "Δράση" θέλει να ενισχύσει όλους εκείνους τους δημιουργικούς Ελληνες που θέλουν να τα καταφέρουν στη ζωή τους στηριγμένοι στις δυνάμεις τους".

- Ολοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα κανένας δεν θέλει την απελευθέρωση της αγοράς στον κλάδο του. Θα γίνουν τελικώς οι μεταρρυθμίσεις ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί;
"Δεν μπορώ να πω αν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Θα εξαρτηθεί από τον ελληνικό λαό και από την ηγεσία που θα επιλέξει. Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Αν όμως δεν γίνουν, πολύ σύντομα, πριν από το τέλος του 2012, θα ξαναβρεθούμε στον γκρεμό".

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καταρρέει το δικομματικό πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν μετά την κρίση;
"Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να εξαφανιστούν επειδή κατέστρεψαν την Ελλάδα. Αλλά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα διατηρήσουν μαζί ένα αδικαιολόγητο 50% των ψήφων. Απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη πεισθεί για την καταστροφή. Δηλαδή δε νιώθει ότι πιάσαμε πάτο".

- Γενικότερα πιστεύετε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μονοκομματική ή πολυκομματική κυβέρνηση;
"Δεν έχει τόσο σημασία αν είναι μονοκομματική ή πολυκομματική. Καλή κυβέρνηση χρειάζεται η Ελλάδα. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο".

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι τα κόμματα της Αριστεράς συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Εκτιμάτε ότι θα συγκεντρώσουν αυτά τα ποσοστά και στην κάλπη ή ότι την τελευταία στιγμή οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν στο "μαντρί";
"Ελπίζω ότι οι ψηφοφόροι θα είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν ψηφίσουν. Σχηματικά στις εκλογές, οι ψηφοφόροι θα έχουν μπροστά τους τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και τα κόμματα των άκρων (τρία που ξεκινούν από το ΚΚΕ και δύο πολύ δεξιά). Θα έχουν και τη "Δράση" που δεν εμφανίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά διακρίνεται για τη μακροχρόνια συνέπεια των λόγων της και τη σοβαρότητά της. Περιαυτολογώντας θα έλεγα ότι καθημερινά δικαιώνομαι".

- Στις προηγούμενες εκλογές είχατε προσφύγει στη δικαιοσύνη επειδή απαγορεύτηκαν οι διαφημίσεις της "Δράσης". Ισχύει το ίδιο νομικό καθεστώς και σε αυτές τις εκλογές;

"Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε ότι στη "Δράση" θα δίνονταν συνολικά 2 λεπτά διαφημιστικού χρόνου στη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής περιόδου, ενώ στη ΝΔ δόθηκαν 3.500 λεπτά. Με ψήφους 23 από 25, το Συμβούλιο Επικρατείας χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού παράνομη και αντισυνταγματική. Ελπίζω ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών να αποδειχθεί εντιμότερος από τον κ. Παυλόπουλο".

- Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες; Πιστεύετε ότι οι Ελληνες έστω και την τελευταία στιγμή θα επιλέξουν το δύσκολο αλλά βέβαιο δρόμο για τη σωτηρία της χώρας;
"Προσέξτε τι ερωτάτε! Ασφαλώς μπορούν να γίνουν. Αν όμως με ρωτάτε αν προβλέπω ότι μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα τα κάνει, η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Τώρα τι θα κάνουν οι συμπατριώτες μου, δεν το ξέρω. Ελπίζω, αυτή τη φορά, να σκεφτούν πολύ τι θα ψηφίσουν. Εγώ πάντως θα ψηφίσω "Δράση"!".



"Χρόνια επιλέγαμε το εύκολο κέρδος"


- Πολλοί ισχυρίζονται ότι όσο και να μειωθούν οι μισθοί τα ελληνικά προϊόντα δεν πρόκειται να γίνουν ανταγωνιστικά γιατί οι ελληνικοί μισθοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους… αιγυπτιακούς. Υποστηρίζουν επίσης ότι μόνο η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας οδηγεί στην ανάπτυξη. Συμφωνείτε;

"Υπάρχουν χώρες με σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τους δικούς μας που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Η Ελβετία ή η Σουηδία και ασφαλώς η Γερμανία. Απόδειξη ότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνον οι μισθοί. Αλλά η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας δεν θα συμβεί αύριο, ενώ η μείωση των μισθών μπορεί να γίνει αμέσως. Πάλι εμείς φταίμε που για χρόνια επιλέγαμε το γρήγορο και εύκολο κέρδος αντί να χτίσουμε το μέλλον με προσοχή στην ποιότητα και την καινοτομία".

"Στηριζόμαστε στο Διαδίκτυο και σε

λίγες καλές περιφερειακές εφημερίδες"


- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν τις απόψεις σας;
"Με πολλά μέσα οι σχέσεις μας δεν είναι ιδανικές. Το Mega, για παράδειγμα, έχει επιλέξει να αγνοεί πλήρως τη "Δράση" και εμένα. Ζητούν τη γνώμη μου, τακτικά, τα μεγαλύτερα διεθνή κανάλια, CNN, BBC, ARD, Al Jazeera, Bloomberg, CNBC, αλλά όχι το Mega. Περίεργο δεν είναι; Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί πολίτες που ενημερώνονται από το Mega δεν γνωρίζουν τι λέμε, δεν γνωρίζουν καν ότι θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Δεν γνωρίζουν τους υποψήφιους της "Δράσης". Για τη Μεσσηνία έχει ήδη επιλεγεί ο διακεκριμένος αρχιτέκτων Χάρης Σαββίδης (φωτο). Στηριζόμαστε στο Διαδίκτυο και σε λίγες καλές εφημερίδες της περιφέρειας για να γίνουμε γνωστοί".


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

0,70 ευρώ ανά ψήφο


- Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Εσείς τι προτείνετε;

"Να αντιγράψουμε τη γερμανική νομοθεσία που περιορίζει τη χρηματοδότηση σε 0,70 € ετησίως ανά ψήφο. Εμείς δίνουμε 10 €, δεκατέσσερις φορές περισσότερα". Πιο αναλυτικά:
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οφείλουν περί τα 250 εκατ. ευρώ στις τράπεζες που αδυνατούν να πληρώσουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν στη σημερινή οικονομική κατάσταση είναι λογικό και κυρίως ηθικό να επιβαρυνθούν με έστω ένα ευρώ οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Η απάντηση της Δράσης είναι κατηγορηματικά όχι. Θα ρωτήσετε και τι θα γίνει; Ο,τι γίνεται με όλους εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Τα κόμματα θα δηλώσουν αδυναμία να πληρώσουν και θα υποστούν τις συμβατικές συνέπειες που συνομολόγησαν όταν έλαβαν τα δάνεια. Γύρω μας πέφτουν έξω, η μία μετά την άλλη, επιχειρήσεις που, χωρίς να έχουν φταίξει,
είναι θύματα της ύφεσης που προκάλεσε το κράτος και τα δύο κόμματα που το διαφεντεύουν. Τα κόμματα, όμως, έπεσαν έξω από την ασωτία των ηγετικών τους στελεχών.
Θα ρωτήσετε τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στα κόμματα. Ο,τι γίνεται με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πέφτουν έξω. 600.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της απίστευτης ύφεσης στην οποία μας οδήγησαν τα δύο κόμματα ξοδεύοντας αενάως τα χρήματα των φορολογουμένων για να αγοράσουν την προτίμησή μας. Θα ρωτήσετε τι θα γίνει με την κρατική ΑΤΕ που κινδυνεύει να χάσει 250 εκατ. αν δάνεισε τα δύο κόμματα χωρίς εξασφαλίσεις. Απλώς θα υποστεί όλες τις συνέπειες της αφροσύνης της. Θα ρωτήσετε τι πρέπει να γίνει εφεξής με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η πρόταση της Δράσης είναι σαφής και ταυτόχρονα απλή: ό,τι ακριβώς ισχύει για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στη Γερμανία. Δεν χρειάζονται πολύπλοκοι συλλογισμοί και πολλές φλυαρίες. Μία απλή αντιγραφή του γερμανικού νόμου αρκεί. Με την εφαρμογή της πρότασής μας το κόστος για τους φορολογούμεvoυς θα περιοριστεί στο 10% του σημερινού. To πώς θα ρυθμίσει η κυβέρνηση (και συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος) το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων είναι μια σαφής ένδειξη του τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια μελλοντική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Θα γνωρίζουμε αν θα σέβονται τα λεφτά μας ή θα ευλογούν τα γένια τους με τα δικά μας λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα