Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Σουηδία σκέφτεται να καταργήσει τα χρήματα και να περάσει στην αχρήματη κοινωνία

Η Σουηδία μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιλέξει να προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Τώρα, ίσως να μην είναι αναγκαίο να προσχωρήσει καθόλου στην νομισματική ένωση, δεδομένου ότι μπορεί όλα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματά της να αντικατασταθούν με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Το θέμα συζητιέται για αρκετό καιρό, αλλά ήρθε στο προσκήνιο στις 17 του Ιουλίου, μέσω μίας αναφοράς του British Broadcasting Corporation (BBC). Στην αναφορά αυτή επισημαίνεται, ότι υπάρχουν υψηλού προφίλ υποστηρικτές μίας αχρήματης κοινωνίας, με πλαστικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι και το πρώην μέλος των Abba, Bjorn Eulvaeus, πολλά εργατικά συνδικάτα, και η Σουηδική Αρχή για το Περιβάλλον (Swedish Work Environment Authority).
Ο Marie Jarvas, υπάλληλος τράπεζας και μέλος της ένωσης, που έχει πέσει θύμα ληστείας δύο φορές, αναφέρει στο ρεπορτάζ του BBC, «Αν μπορούμε να μειώσουμε το ποσό των μετρητών στις τράπεζες και στην κοινωνία εν γένει, οι ληστείες θα μειωθούν επίσης. ... Εάν μακροπρόθεσμα εγκαταλείψουμε μετρητά εντελώς, δεν θα υπάρχουν ληστείες, διότι δεν θα υπάρχει νόημα να ληστεύουν μια τράπεζα αν δεν υπάρχουν χρήματα εκεί για να κλέψουν. "
(Στην φωτογραφία κάτω: Παλιό άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ. Η επιχειρηματολογία είναι η ίδια)
Ο Eulvaeus προφανώς δεν είναι συλλέκτης νομισμάτων. Πρόσφατα έγραψε στο blog του ότι «Δεν υπάρχουν άμεσοι πρακτικοί λόγοι, όσο μπορώ να δω, να υπάρχουν κέρματα και χαρτονομίσματα," προσθέτοντας, "Υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα στο να απαλλαγούμε από αυτά. Η Σουηδία θα πρέπει να μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το κάνει».
Μάλλον ο Eulvaeus είναι εξοικειωμένος με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς θα μπορούσαν όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να μπλοκάρουν και, ενδεχομένως, να αφανιστούν εντελώς.
Ο Eulvaeus προχωρεί περαιτέρω, διευκρινίζοντας ότι καταλαβαίνει ότι οι ηλικιωμένοι και άλλοι θα έχουν δυσκολία να κινηθούν μέσα σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά. «Υπάρχουν, βέβαια, αυτοί που χρειάζονται βοήθεια, αλλά εάν, το αποτέλεσμα είναι να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να τους ληστέψουν, τότε ίσως θα άξιζε τον κόπο αυτή η αναστάτωση."
Υπάρχει ένα μικρό επιχείρημα ότι ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμών έχει ξεπεράσει σήμερα τις συναλλαγές σε μετρητά όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά σε μεγάλο μέρος του σημερινού βιομηχανοποιημένου κόσμου. Στη Σουηδία, η αξία της κάρτας αντί για κέρματα και χαρτονομίσματα αυξήθηκε 500 τοις εκατό κατά τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η χρησιμοποίηση των καρτών για πληρωμές έχει αυξηθεί κατά 800 τοις εκατό.
Ο Καθηγητής Οικονομικών του London Business School της Αγγλίας, Andrew Scott, λέει στο BBC, «Η τεχνολογία υπάρχει για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. ... Βασικό πλεονέκτημά της, σε μια ηλεκτρονική εποχή, είναι ότι είναι ανώνυμη και δεν σας λέει τίποτε σχετικά με το από πού προέρχονται (τα χρήματα). "
Ο Par Strom, εκπρόσωπος του Ιδρύματος New Welfare Foundation, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, έσπευσε να διαφωνήσει. Ο Strom είπε: «Όπως είναι αδύνατο να πληρώσετε με μετρητά όταν αγοράζετε κάτι, είναι το ίδιο αδύνατο να μην αφήσετε ηλεκτρονικά ίχνη πίσω σας, και τα ηλεκτρονικά ίχνη από εκεί που έχετε αγοράσει κάτι, μπορούν να πουν ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας. Αυτό έχει να κάνει με πολύ ευαίσθητες πληροφορίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν μία τέτοια κοινωνία ολοκληρωτικής επιτήρησης».
Οι συλλέκτες κερμάτων, φυσικά, είναι με την πλευρά του Strom για άλλους λόγους. Το ίδιο και οι περισσότεροι οικονομολόγοι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που μπορεί να προκληθεί από την κυκλοφορία τόσο πολύ νομίσματος που δεν υποστηρίζεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την εγχώρια οικονομία. Άναρχες, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα υπεράσπισης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων, η απόφαση για τη μετάβαση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά στη Σουηδία θα μπορούσε να είναι μία τελειωμένη υπόθεση, σύμφωνα με τον τρόπο που του BBC παρουσιάζει τη θέση του εκπροσώπου της Swedish Work Environment Authority, Bernt Νίλσον: "Ο Nilsson λέει ότι θα απαιτηθεί διάστημα πολλών ετών, τουλάχιστον, πριν η Σουηδία απαλλαγεί οριστικά από το χρήμα. "
Στην πραγματικότητα, αν και η Sveriges Riksbank ή ο Υποδιοικητής της σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας, Lars Nyberg, έδειξε ότι υπάρχει υψηλότερο κόστος για μία κοινωνία να χρησιμοποιεί μετρητά αντί για πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα για τις συναλλαγές, η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει επίσημα θέση στη συζήτηση.
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη ιστοσελίδα της σουηδικής κεντρικής τράπεζας, η Σουηδία εμπορεύεται ακόμη σετ με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματά της, καθώς και αναμνηστικά κέρματα, δεν φαίνεται η σουηδική κυβέρνηση να είναι έτοιμη ακόμα να διακόψει αυτό το κερδοφόρο προϊόν.
Κοκκινος Ουρανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα