Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το "αδημοσίευτο" κομμάτι της Έκθεσης της Κομισιόν

Του Γιάννη Αγγέλη
Το Υπ. Οικονομικών δεν ξαφνιάστηκε από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς κάπου κοντά στις κοινοτικές προβλέψεις ήταν και οι δικές του για τις “εξοικονομήσεις” που θα χρειασθούν την διετία 2013 – 2014.
Στα 11,7 δισ. βλέπει τις περικοπές η Κομισιόν, στα 9 – 10 δισ. ευρώ τις πρόβλεπε το ΥΠΟΙΚ εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.
Εκείνο που κανείς δεν θέλει να ακούσει όμως και για τον λόγο αυτό δεν πέρασε στην δημοσιότητα μαζί με το υπόλοιπο κείμενο της Έκθεσης, είναι η πρόβλεψη ότι με τις υποθέσεις αυτές και το παρατεταμένο σοκ στην περικοπή δαπανών η εγχώρια οικονομία εκτιμάται από τους κοινοτικούς ότι έχει μπροστά της άλλα τρία χρόνια ύφεσης...

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί τότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, είναι μάλλον ασύμβατα με τις... ανακουφιστικές εξαγγελίες που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εκλογών.
Η πρόβλεψη για ύφεση διαρκείας μέχρι και το 2014 είναι αυτή που τροφοδοτεί άλλωστε και την συζήτηση για την ανάγκη τρίτου πακέτου που θα καλύψει τις ανάγκες μετά το 2014.
Το είπε ο κ. Σόϊμπλε στην γερμανική Βουλή, το προβλέπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμά του για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, το “βλέπει” η Κομισιόν στην Έκθεσή της, αλλά κανείς δεν θέλει να συζητήσει σοβαρά το πως γίνεται πριν ξεκινήσει το Β΄ πακέτο να συζητείται το Γ΄ πακέτο.
Το “Κεφάλαιο” στο φύλλο του Σαββάτου είχε επισημάνει ότι η ολοκλήρωση του PSI δρομολογεί το Β΄... και το Γ΄ πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και μάλιστα σε δύο εναλλακτικές εκδοχές. Η μία προβλέπει ότι το Γ΄ πακέτο θα χρειασθεί άλλα 50 δισ. ευρώ και η άλλη 105 δισ. ευρώ σε συνάρτηση με το βάθος και την έκταση της ύφεσης.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει και παραμένει αναπάντητο προεκλογικά είναι απολύτως προφανές: αφού ήδη το Β΄ πακέτο θεωρείται ανεπαρκές (μαζί με το PSI), τότε γιατί τρόικα και κυβέρνηση συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα και τα κόμματα το έχουν διαγράψει από τον προβληματισμό τους;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα