Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κρούγκμαν: Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ, θα πονέσει, αλλά έτσι θα σωθεί!

Πολ Κρούγκμαν1 300x175 Κρούγκμαν: Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ, θα πονέσει, αλλά έτσι θα σωθεί!

Την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ ζητάει επιτακτικά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στη στήλη των New York Times, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διασωθεί η οικονομία της!

«Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Θα πονέσει, αλλά μόνον έτσι θα σωθεί», είναι τα χαρακτηριστικά του λόγια, έστω κι αν, όπως τονίζει, προηγηθεί μία ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος.

«Η παραμονή στο ευρώ», προσθέτει ο Κρούγκμαν, «συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων σοβαρή πίεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών.

Η αποχώρηση από το ευρώ και η απελευθέρωση του νέου νομίσματος θα “εκτόξευε” αυτήν την προσπάθεια». Ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει επίσης πως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο εμπορικό προφίλ της Κύπρου, θα διαπιστώσει πόση ζημιά θα υποστεί η χώρα.

«Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία, με δύο βασικούς τομείς εξαγωγών: Τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγούσε από μόνο του σε τεράστια ύφεση. Κερασάκι στην τούρτα, είναι η Τρόικα, η οποία απαιτεί νέα λιτότητα, αν και η χώρα είχε σκληρά ισοζύγια. Δεν θα εκπλαγώ εάν δω μία μείωση της τάξεως του 20% του πραγματικού ΑΕΠ». Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, για να έχει η Κύπρος τουριστική έκρηξη αλλά και ραγδαία ανάπτυξη άλλων εξαγωγών, ο προφανής τρόπος είναι μια τεράστια υποτίμηση.
«Ναι, στο τέλος, αυτό πολύ πιθανόν να επιφέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσουν όμως πολλούς Βρετανούς τουρίστες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όμως είναι πιθανόν να φύγει από το ευρώ; Ακόμη και ένα ίχνος ή ένδειξη εξόδου, θα προκαλούσε νευρική εκροή κεφαλαίων και τρέξιμο προς τις τράπεζες. Τώρα όμως ακόμη και αυτό συζητιέται. Οι τράπεζες είναι κλειστές και το κεφάλαιο ελέγχεται. Έτσι, εάν εγώ ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα την επίσημη αργία τόσο ώστε να προετοιμάσω το έδαφος για νέο νόμισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα