Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η απάντηση Σαρρή στον Ανδρέα Βγενόπουλο


 Η απάντηση Σαρρή στον Ανδρέα ΒγενόπουλοO Κύπριος υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα της Κύπρου, υποστήριξε ότι ήταν και δική του πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου δεν θα επέμεναν στο κούρεμα των καταθέσεων γιατί κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές  επιπτώσεις όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αποκάλυψε ακόμα ότι εντός τρόικας υπήρχαν δύο φωνές και αυτή που υπερίσχυσε τελικά ήταν η φωνή που απαιτούσε πιο δραστικές λύσεις και δη το κούρεμα.

«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των τόκων επί των καταθέσεων», εξήγησε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι εταίροι διατύπωσαν ευθέως την απειλή ότι θα τερμάτιζαν την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε ως ανοησία το κούρεμα αλλά όπως σημείωσε κάποιοι  ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Είπε ότι υπήρχε «μια μανία» εκ μέρους των ευρωπαίων, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αφού δεν δέχονταν τις εναλλακτικές λύσεις και ζητούσαν «αίμα των τραπεζών στο τραπέζι».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό στις ενέργειες που αφορούν την οικονομία αλλά είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια του να κινηθεί γρήγορα, δεν έγινε σωστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος γνώριζε για τα 9 δισεκατομμύρια τα οποία είχε αντλήσει η Λαϊκή Τράπεζα ως στήριξη από τον ELA, ανέφερε πως ήταν σε γνώση του αλλά αν δεν γινόταν αυτό η τράπεζα θα έκλεινε και μάλιστα πριν υποβληθεί αίτηση για στήριξη στηνν Ε.Ε.
Σε ότι αφορά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι αν και αρχικά υπήρχε θετικό κλίμα, η επίσκεψη Μπαρόζο και τα μηνύματα για ενδοοικογενειακή υπόθεση για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, φαίνεται να έβαλαν τους Ρώσους σε δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά την επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου.
Για Βγενόπουλο
Ο Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας στον Αντρέα Βγενόπουλο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και πως ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, είπε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και είναι τεχνοκράτης που κλήθηκε να υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, από τον Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και τώρα από τον Νίκο Αναστασιάδη. «Ο κόσμος ξέρει τι έγινε στην Κύπρο. Το κακό άρχισε όταν άλλαξε χέρια η Λαϊκή», αρκέστηκε να πει, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα εκ μέρους του Αντρέα Βγενόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα