Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνη πτώση δέντρων (δύο) στο Πάρκο της Βλαχέρνας ! Τι λέει η Πρόεδρος


Απο τύχη δεν θρηνίσαμε θύματα. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Ν.Μεσσηνίας ειχε απορρίψει το αίτημα για κούρεμα και κόψιμο επικίνδυνων δένδρων στο πάρκο της Βλαχέρνας! !! 
Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων κ. Παντελάκη.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                                                     ΦΙΛΙΑΤΡΑ 26/3/2013
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1926
 ……………………..............................
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.: ΒΟΡΡΕΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΛΗΡ. : ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΗΛ.: 6972297936
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνευσαν τη Δευτέρα 25/3/2013 προκάλεσαν στο Πάρκο της Βλαχέρνας την πτώση δύο δέντρων. Το ένα έγειρε μέσα στο πάρκο και πρέπει να κοπεί ενώ το δεύτερο έσπασε από ψηλά και έπεσε στο δρόμο που βρίσκεται στα δυτικά προκαλώντας ζημιές στο γειτονικό σπίτι και διακοπή της παροχής του ρεύματος σ` αυτό. Ήταν δε ευτύχημα που δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός αφού και τα παιδιά της φιλαρμονικής του Συλλόγου αλλά και άλλα άτομα κινούντο στο χώρο.
Τα πεύκα στο Πάρκο της Βλαχέρνας έχουν φυτευτεί τη δεκαετία του 50. Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα οι κορμοί τους να έχουν αδυνατήσει και τα τελευταία χρόνια σε ισχυρούς ανέμους να σπάζουν κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων το οποίο έχει στην εποπτεία και τη φροντίδα του το Πάρκο της Βλαχέρνας από τη δεκαετία του 2000 έχει προβεί σε πολλές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αισθητική του χώρου. Σε δύο προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά η κατάσταση στο Πάρκο (η μία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η άλλη το 2008), οι συμβουλές και οι προτροπές των αρχιτεκτόνων τοπίου ήταν ότι ριζικές παρεμβάσεις έπρεπε να γίνουν στο ανατολικό μέρος, ενώ το δυτικό, το μέρος που υπάρχουν τα πεύκα πρέπει να παραμείνει άλσος και δε χρειάζεται να κοπούν τα παλιά δέντρα προκειμένου να φυτευτούν νέα. Το δυτικό μέρος έχει αποτυπωθεί στο σχέδιο της πόλης ως άλσος. Ωστόσο επειδή βλέπαμε να υπάρχουν προβλήματα και προκειμένου να προλάβουμε κάποιο ατύχημα το 2001 με τη συνδρομή του Δήμου Φιλιατρών κόπηκαν αρκετά πεύκα που βρισκόταν στο βόρειο μέρος, απέναντι ακριβώς από το Λύκειο. Στη συνέχεια η ανεμοθύελλα του Μαρτίου του 2003 έριξε κάτω πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά κενά ανάμεσά τους, να μη στηρίζει το ένα το άλλο κι όταν φυσάει δυνατός άνεμος να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν.

Το 2005 έγινε από το Δήμο Φιλιατρών αρχιτεκτονική μελέτη για την κοπή επικίνδυνων και γερασμένων δέντρων και το κλάδεμα κάποιων. Το αίτημα απευθύνθηκε τότε στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΠΟ. στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) του Ν. Μεσσηνίας. Συνοδευόταν από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες και τοπογραφικό σχέδιο στο οποίο ο μελετητής σημείωνε τα δέντρα τα οποία πρότεινε να κοπούν ή να κλαδευτούν. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τα δέντρα που βρίσκονται στο δυτικό μέρος, ένα από τα οποία έσπασε χθες. Η Ε.Π.Α.Ε. σε συνεδρίασή της στο τέλος του 2005 εξέτασε το θέμα και απέρριψε το αίτημα. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να κοπούν δέντρα από το Πάρκο. Ωστόσο σε τακτικά χρονικά διαστήματα γινόταν κλαδέματα όταν παρατηρούσαμε ότι κάποιο κλαδί θα μπορούσε να πέσει και να δημιουργήσει ατύχημα. Το τελευταίο κλάδεμα έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου.

Ωστόσο ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις των ειδικών, εμείς που ζούμε το Πάρκο παρατηρούμε ότι το πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε ατύχημα να προκληθεί ούτε οι γείτονές μας να ζουν με το φόβο ότι κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί σε αυτούς ή στις ιδιοκτησίες τους. Γι αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα επανεξετάσει την κατάσταση προκειμένου να προβεί σε νέο αίτημα.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα