Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

"Κονταίνει" ο δρόμος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Καλαμάτα

Σύσκεψη για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε, χθες στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή του δημάρχου Καλαμάτας και εκλεγέντος περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του αντιδημάρχου Καλαμάτας και εκλεγέντος δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και εκλεγέντων περιφερειακών συμβούλων από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Επίσης, συμμετείχαν η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) Στεφανία Μωσσέ, ο Δημήτριος Αυλωνίτης, γενικός διευθυντής της ΔΕΔΑ και ο Μαρίνος Ρουσιάς, διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος Συντονισμού Περιφερειών της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε τα εξής: «Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε μία σπουδαία σύσκεψη εδώ, με την παρουσία περιφερειακών συμβούλων από όλους τους νομούς. Ήταν εδώ εκπρόσωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου, δίπλα μου είναι η κα Μωσσέ, η
οποία είναι η διευθύνουσα σύμβουλος […]
Συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας θα εξυπηρετηθούν από τον κεντρικό αγωγό, που έχει φτάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη, και η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα εξυπηρετηθούν με μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ σύντομα, δηλαδή εάν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι- όπως και θα κάνουμε - και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο, γιατί το φυσικό αέριο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, οικονομικό, για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και τις κατοικίες και, επίσης, ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Διάθεση ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ
Η Περιφέρεια, με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει το ποσό το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των δικτύων. Θα είναι συμμετοχή. Η εταιρεία θα βρει τα υπόλοιπα, είτε με ίδια κεφάλαια είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, βεβαίως, θα συνεργαστούμε και με τους δημάρχους, γιατί θα αρχίσουν τα σκαψίματα, ώστε αυτά να γίνουν με τη λιγότερη δυνατή όχληση.
Θεωρώ ότι αυτό ένα πάρα πολύ καλό νέο για την Περιφέρεια και για τις μεγάλες πόλεις, που είναι και στους πέντε νομούς. Το πρώτο βήμα είναι αυτό, το δεύτερο είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις και όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες. Ο κεντρικός αγωγός έφτασε στη Μεγαλόπολη. Από εκεί και πέρα, για να συνεχιστεί, χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής κάπου προς τον Πύργο, την Πάτρα, γιατί και στον Πύργο και στην Πάτρα θα πάει το φυσικό αέριο».
Ο Π. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους της ΔΕΔΑ, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να βαδίσουμε με σταθερά βήματα, ώστε αυτά τα οποία σας είπα, μέχρι το τέλος της χρονιάς να γίνουν πραγματικότητα».
Σημαντικό έργο για φθηνή ενέργεια
Η Στεφανία Μωσσέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το έργο είναι σημαντικό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, ώστε να προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και φθηνότερο καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και βιομηχανίες, ενώ έχει οφέλη περιβαλλοντολογικά, αλλά και προσφέρει μία πληθώρα θέσεων εργασίας […]
Το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς η μελέτη κόστους-οφέλους από την εταιρεία, που θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης, την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, που αφορούν την κάθε πόλη και το πώς θα υλοποιηθεί εκεί το δίκτυο».
Δίκτυο στο 60% των δρόμων καθεμιάς από τις 6 πόλεις
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ προσέθεσε πως «ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή επέκτασης δικτύου περίπου στο 60% των δρόμων της καθεμιάς από τις έξι πόλεις που συζητήσαμε και περιλαμβάνει και ένα ‘πακέτο’ δωρεάν συνδέσεων, για να ξεκινήσει αυτό το έργο, σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Ο στόχος της εταιρείας είναι από τον πρώτο μήνα κατασκευής του δικτύου να μπορούν να συνδέονται και πολίτες και έτσι να μη χρειαστεί να περιμένουν να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη ώστε να συνδεθούν».
Η κα Μωσσέ προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει το έργο αυτό το 2020, να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και στη συνέχεια η ΔΕΔΑ να συνεχίσει να κάνει συνδέσεις με τους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με την ίδια, η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα τροφοδοτούνται με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα έρχεται με φορτηγά από την Αγία Τριάδα, που είναι απέναντι από τη Ρεβυθούσα (νησί του Σαρωνικού με μεγάλες υποδομές για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο). Αυτές οι δύο πόλεις θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω ειδικών σταθμών, για τους οποίους θα αναζητηθούν το επόμενο διάστημα τα κατάλληλα οικόπεδα. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα