Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Βρούτσης: Μπλόκο με υπουργική απόφαση στις υπέρογκες συντάξεις (doc)

Βγήκαν συντάξεις έως 23.900 ευρώ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, πέραν της υπουργικής απόφασης, το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης ο υπουργός είχε αποστείλει προς κάθε υπηρεσία, e-mail με το οποίο όριζε να μπλοκαριστεί η διαδικασία έκδοσης των εν λόγω συντάξεων.
Βγήκαν συντάξεις έως 23.900 ευρώ
Απόφαση για μπλόκο στις υψηλές συντάξεις που άγγιζαν τα 23.930 ευρώ εξέδωσε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να αρθεί η δυνατότητα εκχώρησης συντάξεων που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, όπως αυτή είχε προκύψει εξαιτίας των στρεβλώσεων του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος των συντάξεων , στο ανταποδοτικό τους σκέλος όσον αφορά ορισμένους κλάδους ασφαλισμένων, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.


Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, πέραν της υπουργικής απόφασης, το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης ο υπουργός είχε αποστείλει προς κάθε υπηρεσία, e-mail με το οποίο όριζε να μπλοκαριστεί η διαδικασία έκδοσης των εν λόγω συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας παρά την κινητοποίηση του, κάποιες πολύ υψηλές συντάξεις είχαν ήδη εκδοθεί .

Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατόπιν ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ, το οποίο και ο κος Βρούτσης επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα! ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι έδωσε προφορική εντολή για την μη έκδοση συντάξεων άνω των 10.000 ευρώ.

Παράλληλα διερωτήθηκε αν πρόκειται για ανικανότητα ή δολιότητα.

«Δε νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από 5 μήνες και δεν έκανε τίποτα» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αβλεψία και αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου και πρόσθεσε «επεξεργαζόμαστε κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση».

Τέλος επανέλαβε ότι θα υπάρξει συντεταγμένη διαδικασία για την αλλαγή του νόμου

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Σε απάντηση σημερινών δηλώσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα των συντάξεων -με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων προκύπτουν συντάξεις από 8.000 έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως-, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής:

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Πηγή:skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα