Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Στο συρτάρι οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων - “Παγωμένο” και το οικόπεδο στον Κυπαρισσιακό

Τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας στον τομέα των υδρογονανθράκων αναμένουν επενδυτές της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης, όπως οι Τotal, Exxon Mobil, Repsol και Εdison, καθώς και επενδυτές που βολιδοσκοπούν νέες περιοχές αλλά προβληματίζονται από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις προηγούμενες παραχωρήσεις. Εxxon Mobil, Total και Repsol έχουν υπογράψει συμβάσεις και είναι έτοιμες να εξερευνήσουν περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά αναμένουν εδώ και μήνες στο... ακουστικό τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην εφημερίδα "Καθημερινή", η παραπάνω κατάσταση προκαλεί δυσαρέσκειες για την καθυστέρηση στην ανάθεση για έρευνες στις περιοχές.
Εκτός από τις έρευνες στην περιοχές της Κρήτης, όπου πιστεύεται ότι είναι και η πιο πλούσια περιοχή σε υδρογονάνθρακες, στο ίδιο συρτάρι παραμένουν αναμένοντας το δρόμο προς τη Βουλή η σύμβαση των Repsol και ΕΛΠΕ για το μπλοκ του Ιονίου, όπως και η σύμβαση των ΕΛΠΕ για το μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Οι καθυστερήσεις

στην έγκριση των συμβάσεων τις καθιστά νομικά άκυρες για τους επενδυτές, με συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ερευνητικές επενδύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και το επόμενο επενδυτικό στάδιο της παραγωγής.
Το πρώτο θετικό μήνυμα που αναμένει η αγορά από τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τις συμβάσεις.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Δέκα περιοχές στην υδρόγειο αυτή τη στιγμή εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις δικές μας», τονίζει στην «Κ» ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Ιωάννης Μπασιάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και την αισιοδοξία ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας «θα αναπτύξει ταχύτητα».
Ο ίδιος εξηγεί τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι καθυστερήσεις έγκρισης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών που κάνει η ΕΔΕΥ για νέες περιοχές.
Η ΕΔΕΥ εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει την εμπορική παρουσίαση περιοχών στο Ιόνιο και στην Κρήτη σε μεγάλες πετρελαϊκές μέσω ραντεβού στο εξωτερικό ή επισκέψεων των εταιρειών στα γραφεία της στην Ελλάδα.
Πρόκειται για περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης που είχαν συμπεριληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων του 2014, οι οποίες έχουν διευρυνθεί και εκτείνονται συνολικά σε περίπου 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου και οι περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί) και έχουν χωριστεί σε πέντε μεγάλες ενότητες με κριτήριο τις γεωλογικές και γεωφυσικές ιδιομορφίες που εμφανίζουν.
Αυτό που εισπράττουν από τις πετρελαϊκές τα στελέχη της ΕΔΕΥ στις κατ’ ιδίαν επαφές μαζί τους, είναι αφενός το ενδιαφέρον τους στη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εικόνας για τις νέες υπό παραχώρηση περιοχές και αφετέρου το δισταγμό τους για περαιτέρω κινήσεις λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούν στις υφιστάμενες παραχωρήσεις.
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ κ. Μπασιάς εξηγεί στην «Κ» για ποιον λόγο η ταχύτητα στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι σημαντικός παράγοντας: «Η ισχύς των συμβάσεων για τις ανάδοχες εταιρείες ξεκινάει από τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ. Όσο αυτό καθυστερεί, οι εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα, διότι θα πρέπει να ξοδέψουν πολλά κεφάλαια.
Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να επενδύουν σε σεισμικά και ερευνητικές γεωτρήσεις, οι εταιρείες θα ξοδεύουν χρήματα για τουλάχιστον 5-6 χρόνια χωρίς να εισπράττουν τίποτα. Θα αρχίσουν να αποσβένουν μέρος των εξόδων τους από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν την παραγωγή, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα ανακαλύψουν κοίτασμα».
Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει γρήγορα για να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, τονίζει ο κ. Μπασιάς, «διότι όσο υπάρχει αργοπορία και καθυστερήσεις δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο». Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ταχύτητα για να αξιοποιήσει το θετικό τάιμινγκ των πρόσφατων ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο ίδιος αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις καθυστερήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα