Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Της διαθήκης το… ανάγνωσμα γίνεται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν και να καταχωρούν διαθήκες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας οι υπάλληλοι και όσο πλησιάζει η προθεσμία λήξης κατάθεσης των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, τόσο το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο.
Η ημερομηνία πλέον ορισμού δικασίμου, οπότε η κάθε διαθήκη θα δημοσιευθεί επίσημα, έχει πλέον φτάσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και σύντομα θα περάσει στον επόμενο χρόνο.
Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια κατατίθεντο περίπου 700-800 διαθήκες, φέτος μόνο μέχρι τον Ιούλιο είχαν κατατεθεί 950, ενώ χθες το νούμερο των διαθηκών που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας από τις αρχές του 2019 εκτοξεύτηκε στις 1.245.
Δημοσίευση από Δεκέμβριο
Καθημερινά συρρέουν δεκάδες πολίτες στα γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου, στον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο, προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα για δημοσίευση διαθηκών ή να ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν στη

δημοσίευση ή μη διαθήκη και την αποποίηση η μη κληρονομιάς. Κύριος λόγος είναι το Κτηματολόγιο.
Καθημερινά στο Ειρηνοδικείο κατατίθενται περισσότερες από 15-20 διαθήκες για δημοσίευση και κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται σε δημόσια συνεδρίαση κατά μέσο όρο 50.
Για τα αιτήματα δημοσίευσης διαθηκών που κατατίθενται αυτές τις ημέρες, η συνεδρίαση που ορίζεται είναι πλέον στις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Το 2017 δημοσιεύθηκαν συνολικά 783 διαθήκες, ενώ λίγο περισσότερες δημοσιεύτηκαν το 2018. Φέτος, η προέλευση των κληρονόμων και η κατάθεση διαθηκών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Χθες είχαν κατατεθεί μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα 1.245 και το νούμερο αυτό αλλάζει δραματικά καθημερινά.
Παλιές διαθήκες
Οι διαθήκες δεν είναι το μόνο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου, καθώς εκατοντάδες είναι τα αιτήματα πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών.
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά για δημοσίευση ή μη διαθηκών και τα πιστοποιητικά αποποίησης ή μη κληρονομιάς, για φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει συνολικά τα 7.000. Σημειωτέον ότι κατά μέσο όρο για έκδοση πιστοποιητικών και δημοσίευση διαθηκών τα προηγούμενα χρόνια το Ειρηνοδικείο δεχόταν περίπου 3.000 αιτήσεις.
Οι διαθήκες, πάντως, που κατατίθενται δεν είναι όλες πρόσφατες, καθώς έχει προσκομισθεί ακόμα και διαθήκη που φέρεται να έχει συνταχθεί πολλές δεκαετίες πριν και με τον ίδιο το διαθέτη να έχει επίσης αποβιώσει πολλά χρόνια.
Της Βίκυς Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα