Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τουρκία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην πρώτη θέση των εξαγωγών


Χρυσοφόρες αποδεικνύονται για τον Ερντογάν οι εταιρείες που παράγουν οχήματα στην Τουρκία, αφού οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην πρώτη θέση των εταιρειών με τις περισσότερες εξαγωγές της χώρας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πρώτη σε εξαγωγές εταιρεία για το 2019 με 5,8 δισ. δολάρια ήταν η Ford Otosan, την οποία κατέχουν από κοινού η Ford και η τούρκικη Koc Holding. Η Ford Otosan κατασκευάζει στην Τουρκία τα ελαφρά επαγγελματικά της Ford, καθώς και τα βαρέα επαγγελματικά της.
Αμέσως στη δεύτερη θέση των εξαγωγών βρίσκεται η Toyota Turkey με εξαγωγές αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Η Toyota παρήγαγε το 2019 στην Τουρκία 252.000 αυτοκίνητα, τα 227.000 εκ των οποίων εξήχθησαν σε 150 χώρες του κόσμου.


Μέσα στην πρώτη δεκάδα των Top εταιριών σε εξαγωγές της Τουρκίας συγκαταλέγονται επίσης η Oyak-Renault, η Tofas Fiat και η Mercedes-Benz Turkey.

Επίσης στην 5η θέση των εξαγωγών βρέθηκε η γνωστή μεταλλευτική εταιρεία Kibar Group, που κατέχει το 30% της Hyundai Assan.



Σημειώστε ότι το 2019 η Τουρκία ήταν η χώρα με την 6η υψηλότερη αύξηση των εξαγωγών παγκοσμίως (180,8 δισ. δολάρια) με το ποσοστό να ανέρχεται στο +2,1%, όταν σε όλο τον κόσμο σημειώθηκε πτώση των εξαγωγών κατά 3,6%.

Στην Ελλάδα, την περσινή χρονιά οι εξαγωγές ήταν 33,8 δις ευρώ (39,6 δις. δολάρια) σημειώνοντας αύξηση 1,0% συγκριτικά με το 2008. Φυσικά, δεν υπήρχαν έσοδα από την παραγωγή αυτοκινήτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα