Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Λαμπρόπουλος: Εκκρεμούν 12.500 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ME ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Αναλυτικά η Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Αμυράς στις 14.01.21, για θέματα Δασικών Χαρτών, η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων στη νέα ανάρτηση είναι περιορισμένη, μιας και θα επιτραπεί σε ποσοστό 1 έως 2% της αναρτημένης περιοχής.
Αντιρρήσεις, θα είναι δυνατόν να υποβληθούν μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα του χάρτη και όχι στο σύνολό του.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, περίμεναν να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν αντιρρήσεις, για τις εκτάσεις τους, που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές, χωρίς να λάβουν γνώση, όπως είχε υποσχεθεί και δρομολογήσει η κυβέρνηση με την ψήφιση του περιβαλλοντικού Νόμου 4685/20 και καθόρισε με την 64663/2956/8.07.20 απόφασή του, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Η λύση είναι, η υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος, να είναι δυνατή και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, καθιερώνοντας μια ευέλικτη διοικητική διαδικασία, ώστε να επιλύονται τα θέματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι γνωστό, ότι η όλη καθυστέρηση στη λειτουργία των ΕΠΕΑ, η υποτυπώδης στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες, που έχουν θεσπιστεί, καθυστερούν επενδυτικά σχέδια, δεν γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων, καθυστερεί η διαδικασία υλοποίησης του Κτηματολογίου κ.α.
Οι παλαιές επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ),(είχαν 4 συσταθεί για τον Νομό Μεσσηνίας), εξέτασαν περίπου 2.000 αντιρρήσεις και εκκρεμούν 12.500, από την ανάρτηση του 2017.
Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα 3000 περίπου αρνητικά πρόδηλα σφάλματα, τα οποία με βάση το άρθρο 48 του Ν 4695/2020, μπορούν να μετατραπούν σε αντιρρήσεις.
Οι υπο σύσταση νέες ΕΠΕΑ, θα έχουν να ασχοληθούν με 16.000 τουλάχιστον υποθέσεις αντιρρήσεων, σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας.
Αν δε ληφθούν υπόψη, η σοβαρή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και οι μειωμένες κάθε χρόνο χορηγούμενες πιστώσεις, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων σε όλο την Πελοπόννησο, υπηρετεί σε κάθε Νομό ένας Δασολόγος, ενώ θα έπρεπε να στελεχώνονται από πέντε Δασολόγους, έναν Δασοπόνο, έναν Τεχνολόγο Τοπογράφο Μηχανικό, έναν Τεχνολόγο Πληροφορικής, έναν Σχεδιαστή και έναν οδηγό.
Ειδικά για τον Νομό Μεσσηνίας, για να εξεταστεί αυτός ο όγκος των υποθέσεων, θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον 10 ΕΠΕΑ, προσλαμβάνοντας νέους Δασολόγους.
Επειδή, η προηγούμενη Κυβέρνηση, προσπάθησε να συντάξει Δασικούς Χάρτες, χωρίς το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και την οργάνωση.
Επειδή, η Μάνη πλήττεται ιδιαίτερα και κυρίως λόγω της έλλειψης παλαιών συμβολαίων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πρόκειται να ανακληθεί η εγκύκλιος της 14.01.21, που εξέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα Δασικών Χαρτών και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον αποκλεισμό της κατάθεσης αντιρρήσεων, στο σύνολο του νέου Δασικού Χάρτη, όπως ζητούν χιλιάδες πολίτες;
2. Πρόκειται στον Νομό Μεσσηνίας να λειτουργήσουν τουλάχιστον 10 ΕΠΕΑ με την παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
3. Θα εξεταστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της Μάνης, ώστε να μην απωλέσουν οι ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα