Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: «Μοιράζουν» έως και 4.000 ευρώ σε νέες επιχειρήσεις - Οι προϋποθέσεις


«Παράθυρο» στις νεοσύστατες επιχειρήσεις ανοίγει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των «νέων», αλλά και την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις.
Ακόμη μία «φουρνιά» δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 εισπράττει σήμερα την ενίσχυση, με την πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ να παραμένει ανοιχτή έως και τις 2 Φεβρουαρίου: Ως εκείνη την ημέρα έχουν προθεσμία όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να «επικυρώσουν» την επιθυμία τους να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί. Αφού υποβάλουν τη νέα αίτηση για «Χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» τα χρήματα που τους αναλογούν θα εκταμιευθούν μέσα σε διάστημα 3 ημερών. Με το που θα κλείσει όμως η διαδικασία για εκείνες τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και κρίθηκαν επιλέξιμες για την ενίσχυση θα ανοίξει μία άλλη που θα επιτρέψει στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να πάρουν το δικό τους «μερίδιο» από τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας. Επίσης, θα δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους έχασαν το «τρένο» του συγκεκριμένου κύκλου της ενίσχυσης, επειδή συμπλήρωσαν μεν τα στοιχεία της επιχείρησής τους, ξέχασαν δε να… υποβάλουν την αίτηση.
Ποιοι «νέοι» μπαίνουν στην Επιστρεπτέα 5
Από τις 2 Φεβρουαρίου, λοιπόν και έως τις 8 του μήνα, νεοσύστατες επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις «Χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, προκειμένου να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών:
από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020
και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020
και που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όπως
λιανεμπόριο
εστίαση
τουρισμός
πολιτισμός
αθλητισμός
μεταφορές
και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο
για τις οποίες ξεκαθαρίζεται πως είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Να σημειωθεί πως ειδικά για τις εν λόγω επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα “myBusinessSupport”, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2021, θα ανοίξει και πάλι για την αποδοχή από μέρους των ανωτέρω επιχειρήσεων των ποσών ενίσχυσης, με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2021.
Πόσα χρήματα θα πάρουν οι «νέοι»
Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), θα λάβουν αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.
«Δεύτερη ευκαιρία» στους… «ξεχασιάρηδες»
Με την ίδια Απόφαση, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 (το διάστημα 2 έως Φεβρουαρίου), όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Έτσι, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.
Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση
Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, τον κύκλο εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή αλλά και το ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της 4ης Επιστρεπτέας. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 30η Ιουνίου 2021.
Πώς θα εξοφληθεί το δάνειο
Και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καταβάλλεται ως «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, όμως το «δώρο» έχει και κάποιο αντίτιμο: Το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο Κράτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα