Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Προσωρινή σύνταξη: Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις IBAN, οι δικαιούχοι για τα 345 και 384 ευρώ


Ανοίγει πλατφόρμα για δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού όσων έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Πως θα λάβουν το ποσό των 345 ή 384 ευρώ όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη. Πώς καθορίζονται τα ποσά που θα πάρουν και τι ισχύει για όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη.
Το ποσό ύψους των 345 ευρώ ή 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχουν, θα πάρουν όσοι ασφαλισμένοι περιμένουν να τους απονεμηθεί η σύνταξη τους και δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη.
Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα ώστε όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης να μπουν και να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ώστε στην συνέχεια να ελεγχθούν τα στοιχεία τους και να γίνουν οι πληρωμές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους που θα καταθέσουν μετά την πλατφόρμα αίτηση συνταξιοδότησης αυτή θα παίρνουν αυτόματα την προσωρινή σύνταξη. Οι εκτιμήσεις του e-ΕΦΚΑ είναι ότι πρόκειται για 70.000 ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φτάνουν τις 145.240 εκ των οποίων προσωρινή σύνταξη παίρνουν μόνο οι 14.519 συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή μαζί με αναδρομικά που θα είναι οι μήνες αναμονής της σύνταξης επί της εθνικής σύνταξης που θα πάρει ο συνταξιούχος. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη είναι σήμερα 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Γι αυτό εξάλλου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έκανε αναφορά στο γενικό όριο ηλικίας που είναι τα 62 έτη χωρίς να αποκλείονται όμως όσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Η νέα ρύθμιση θα αφορά όλους και τους αγρότες και τους αναπήρους.
Έτσι αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.
Η πλειοψηφία όμως των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Έτσι λοιπόν θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ. Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384=9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.
Ωστόσο, οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση θεωρούν ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να επιτευχθεί σε δύο μήνες, ενώ υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν δοθεί η εθνική σύνταξη το κόστος είναι μεγάλο αφού θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 800 εκ. ευρώ. Κι αυτό γιατί 18 μήνες αναμονής μέσος όρος Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ Χ120.000 ενδεικτικά αιτήσεις που εκκρεμούν το κόστος φτάνει στα 829.440.000 ευρώ.
Επειδή οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης καθώς πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικό Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.
Τι ισχύει για όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωρινή σύνταξη, ανέρχονται σε 32.000, δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα. Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την προσωρινή που παίρνουν μέχρι να τους απονεμηθεί ολόκληρο το ποσό της σύνταξης.
Η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος κυμαίνεται από 384,00 € έως 768,00 € και μειώνεται αν η σύνταξη χορηγείται σε μειωμένο όριο ηλικίας. Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξήθηκε στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξήθηκε στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Για τους μισθωτούς το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Επίσης, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα