Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση για ένταξη έξυπνων συστημάτων άρδευσης


Την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του έργου «Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης χώρων αστικού πρασίνου και αγροτικών περιοχών του Δήμου Τριφυλίας», αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τίτλο «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό - τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Στριμπάκος: «Ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να υποβάλει πρόταση ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα του έργου "Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης χώρων αστικού πρασίνου και αγροτικών περιοχών του Δήμου Τριφυλίας", προϋπολογισμού 700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%. Το αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής εδαφοκλιματικών δεδομένων, με σκοπό την εκπόνηση ευφυούς πλάνου άρδευσης και εφαρμογής εργασιών συντήρησης του αστικού πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας, για την εξοικονόμηση αρδεύσιμου ύδατος, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Η πρόταση θα βρίσκει εφαρμογή στο αστικό πράσινο του δήμου, είτε πρόκειται για χώρους γκαζόν, είτε για συστάδες θάμνων, δέντρων και λοιπών καλλωπιστικών φυτών. Το ολοκληρωμένο σύστημα θα περιλαμβάνει τηλεμετρικούς σταθμούς ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία αστικού πρασίνου, ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων τής, κατά περίπτωση, μικροκλιματικής και εδαφολογικής ζώνης για κάθε περιοχή ελέγχου».
Από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, η Σταματία Αλεξοπούλου επισήμανε: «Η πρόσκληση εκδόθηκε στις 19-10-2020 με πολλές επιλέξιμες δράσεις ανά τομέα και καλούνται οι δήμοι της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης. Ως έναρξη υποβολής των αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021. Για ποιο λόγο το θέμα αυτό έπρεπε να έρθει ως εκτός ημερησίας διάταξης μία μέρα πριν τη συνεδρίαση και χωρίς να έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας και τα τεύχη δημοπράτησης για να δούμε εάν συμφωνούμε ή εάν θέλουμε να προτείνουμε κάτι; Τον τίτλο του έργου μάς τον είπατε χθες. Έχει υποέργα; Ποια είναι αυτά και με τι ποσά μέσα στο συνολικό προϋπολογισμό των 700.000 ευρώ; Δεν είναι καλύτερα να αναβληθεί και να έρθει μαζί με το προηγούμενο θέμα, που αφορά το ίδιο αντικείμενο, σε επόμενη συνεδρίαση για να έχουμε λάβει πλήρη γνώση του θέματος; Εάν επιμένετε σε λήψη απόφασης σήμερα ψηφίζω υπέρ. Οι εισηγήσεις να έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή του εισηγητή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα