Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Δώρο Πάσχα 2021: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι είναι σε αναστολή – Πώς υπολογίζεται Ποιοι χρόνοι δεν συνυπολογίζονται


Διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία, ορίζει με ποιον τρόπο υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
Η τροπολογία ορίζει ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό του επιδόματος εορτών του Πάσχα, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1.1.2021 έως την 30.4.2021. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα
Βάση του υπολογισμού του Δώρου Πάσχα αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία κ.τλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.
Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:
Οι ημέρες αδείας με αποδοχές
Οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας οι οποίες δεν επιδοτήθηκαν από τον ασφαλιστικό φορέα
Οι ημέρες λοχείας και κυοφορίας
Οι ημέρες επίσχεσης εργασίας και υπερημερίας του εργοδότη
Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας των εφέδρων που καλούνται για τη εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης, εφόσον δεν υπερβαίνει το μήνα. Στην περίπτωση γενικής επιστράτευσης συνυπολογίζεται ολόκληρος ο χρόνος της στράτευσης ως εφέδρων.
Οι ημέρες επίσημων ή κατ’ έθιμο ή από συνήθεια – κανονισμό αργιών
Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Οι ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας οι οποίες επιδοτήθηκαν από τον ασφαλιστικό φορέα
Οι ημέρες απεργίας, στάσης εργασίας
Οι ημέρες αδείας χωρίς αποδοχές ( π.χ. σπουδαστική, μεταπτυχιακή, ανηλίκων)
Οι ημέρες στράτευσης που αφορά κανονική στρατιωτική θητεία.
Τροπολογία για αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών
Επίσης, τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει τον τρόπο καθορισμού της αποζημίωσης χρήσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν από το Δημόσιο για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού.
Όπως ειδικότερα ορίζεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος από τη διασπορά του κορονοϊού Covid 19 και σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2021, για τον καθορισμό της αποζημίωσης χρήσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, που δεσμεύτηκαν αναγκαστικά και εν συνόλω από το Δημόσιο, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορονοϊού Covid 19, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκκαθαρισμένων υποβολών για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, με αναγωγή στο χρονικό διάστημα της αναγκαστικής διάθεσης της εκάστοτε δεσμευόμενης καθολικά ή εν μέρει επιχείρησης στο Δημόσιο. Η αποζημίωση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα