«Οι απατεώνες στο διαδίκτυο προσπαθούν συχνά να εκμεταλλευτούν την απουσία συνόρων που χαρακτηρίζει το ίντερνετ βάζοντας στόχο θύματα ή μεταφέροντας παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό», αναφέρει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε η Ιλάνα ντε Βιλντ, διευθύντρια της διεύθυνσης πάταξης του Οργανωμένου Εγκλήματος και Νέων Μορφών Εγκληματικότητας στην Ιντερπόλ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν.
«Haechi-I»: Η Ιντερπόλ συντόνισε την επιχείρηση σε 9 χώρες
Η επιχείρηση αυτή με την ονομασία «Haechi-I», την οποία συντόνισε η Ιντερπόλ κινητοποιώντας 9 ασιατικές χώρες, επέτρεψε εξάλλου να κατασχεθούν 83 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια μετά την επίλυση 892 υποθέσεων στις περισσότερες από 1.400 έρευνες που έχουν ανοίξει.
Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην ευρεία επιχείρηση, κατά την οποία κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 40 εξειδικευμένοι αστυνομικοί, βρίσκονται η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδονησία, το Λάος, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.
«Τα αποτελέσματα της επιχείρησης ‘Haechi-I’ δείχνουν ότι το οικονομικό έγκλημα στο διαδίκτυο είναι ουσιαστικά παγκόσμιο και μόνο μια συμπαγής διεθνής συνεργασία μπορεί να πατάξει αποτελεσματικά αυτούς τους εγκληματίες», πρόσθεσε η ντε Βίλντ.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου μια νοτιοκορεατική εταιρεία είχε μεταφέρει σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια έπειτα από αίτημα που φαινόταν να προέρχεται από έναν από τους εμπορικούς της εταίρους για την εξόφληση τιμολογίων. Ωστόσο τα τραπεζικά στοιχεία είχαν τροποποιηθεί με δόλο για να δρομολογηθούν μεταφορές σε τράπεζες στην Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ.
Η επιχείρηση ειδοποίησε τις αρχές αυτών των χωρών και την υπηρεσία στη Νότια Κορέα της Ιντερπόλ που είναι ειδική στα οικονομικά εγκλήματα, οι οποίες μπόρεσαν να παγώσουν τα μισά κεφάλαια. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα