Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Αν ο αντίχειρας λυγίζει με αυτόν τον τρόπο είναι σημάδι για ανεύρυσμα αορτής


Τα ανευρύσματα της αορτής είναι σημαντικός παράγοντας θανάτου παγκοσμίως. Η αορτή είναι ένα τεράστιο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά. Όταν αναπτύσσει ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα, αυτό είναι γνωστό ως ανεύρυσμα αορτής.
Το ανεύρυσμα αορτής μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα έως ότου εντοπιστεί σε κάποια σάρωση. Εάν το ανεύρυσμα σπάσει, προκαλεί μαζική εσωτερική αιμορραγία, η οποία συνήθως είναι θανατηφόρα, οπότε η ανίχνευση αυτών των ανωμαλιών των αγγείων είναι ένα βασικό βήμα στην πρόληψη του θανάτου.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Cardiology έδειξε ότι ένα απλό τεστ που μπορεί ο καθένας να κάνει με τον αντίχειρα στα δάχτυλα του χεριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει άτομα, τα οποία αξίζει να κάνουν εξετάσεις για πιθανώς κρυμμένο ανεύρυσμα αορτής. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ αυτών που έχουν ανεύρυσμα αορτής.
Ανεύρυσμα αορτής: Το τεστ με τον αντίχειρα
Το τεστ είναι απλό:
Σηκώστε το χέρι σας μπροστά σας και κρατήστε την παλάμη σας επίπεδη, σαν να υποδεικνύετε σε κάποιον να σταματήσει.
Τεντώστε τον αντίχειρά σας όσο περισσότερο μπορείτε προς το εσωτερικό της παλάμης σας, δηλαδή προς το μικρό δάχτυλο.


Το τεστ αυτό δείχνει αν υπάρχει νόσος του συνδετικού ιστού, η οποία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα ενός ανευρύσματος αορτής.
Εάν ο αντίχειρας μπορεί να τεντωθεί πέρα ​​από την άκρη του χεριού σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας τέτοιας ασθένειας και οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός κρυμμένου ανευρύσματος αορτής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει πως όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν αυτό, έχουν και αυξημένη πιθανότητα για ανεύρυσμα αορτής. Επιπλέον, τα ανευρύσματα μπορούν να αντέξουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υποστούν ρήξη. Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευσή τους είναι ζωτικής σημασίας καθώς η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση. Απαιτούν, επίσης, συνεπή παρακολούθηση, έτσι ώστε οι ασθενείς και οι γιατροί τους να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ανευρύσματος προτού προκληθεί μια πιθανώς θανατηφόρα ρήξη.
Τι λέει ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη νόσο του ανευρύσματος είναι η αναγνώριση των προσβεβλημένων ατόμων στον γενικό πληθυσμό πριν συμβεί η ρήξη του ανευρύσματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Ιωάννης Ελευθεριάδης, ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Αορτής στο Νοσοκομείο Yale New Haven. “Η μελέτη μας έδειξε ότι η πλειονότητα των ασθενών με ανεύρυσμα αορτής δεν εκδηλώνουν θετικό σημάδι αντίχειρα, αλλά οι ασθενείς που έχουν θετικό τεστ αντίχειρα έχουν και υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα”.
Αν και το τεστ αντίχειρα δεν είναι από μόνο του ένα επαρκές εργαλείο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ο δρ. Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι το τεστ αξίζει να συμπεριληφθεί στις τυπικές φυσικές εξετάσεις, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο, ειδικά για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος αορτής.
“Η διάδοση της γνώσης αυτού του τεστ μπορεί να εντοπίσει άτομα που είναι φορείς κρυμμένου ανευρύσματος και να σώσει ζωές”, είπε ο δρ. Ελευθεριάδης.    iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα