Μειώσεις των συντάξεων χηρείας προβλέπονται για τους συνταξιούχους επιζώντες συζύγους που εργάζονται. Ωστόσο στις συντάξεις που καταβλήθηκαν τέλος Μαΐου (για τον Ιούνιο), είδαν περικοπές και κάποιοι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν εργάζονται.
Ο ΕΦΚΑ διευκρίνισε πως έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής, λόγω του νέου λογισμικού και η περικοπή αυτή είναι προσωρινή. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για ένα μήνα οι περικοπές σε όλους (και τους εργαζόμενους και του μη εργαζόμενους).
"Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν" υποστήριξε η εργατολόγος Μάρλεν Ασημακοπούλου στην εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει" του Open TV.
"Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται, το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να κλείσουν ραντεβού στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ" συνέχισε η κ. Ασημακοπούλου.
Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Προσοχή αφορά τον επιζώντα σύζυγο - δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016,
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται για τους συνταξιούχους επιζώντες συζύγους που εργάζονται.
Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.
Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Ποιοι έχουν περικοπή και πως υπολογίζεται
Υπενθυμίζεται πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο - δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.
Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει ο δικαιούχος το 35% της σύνταξης του θανόντα), ενώ το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).
Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.
Περικοπές εκ παραδρομής
Ο ΕΦΚΑ είχε διευκρινίσει χθες πως αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας στην πραγματικότητα δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.
Πλέον θα επιστραφούν σε όλους τα ποσά, είτε εργάζονται είτε όχι.
Όσοι ωστόσο πράγματι εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή εισπράττουν άλλη σύνταξη κινδυνεύουν να βρεθούν με αναδρομικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ορισμένοι μάλιστα με υψηλά ποσά, καθώς οι νέες διατάξεις ισχύουν κανονικά από τον Μάιο του 2016 και η πρώτη τριετία συμπληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω συνταξιούχοι δυνητικά οφείλουν αναδρομικά έως και 2 ετών στον ΕΦΚΑ.
Για παράδειγμα:
Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016 ήταν 1.000,00 €.
Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.
Εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται, η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ μετά την πρώτη 3ετία λόγω της περικοπής κατά 50%
Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ.
Εντονο πρόβλημα συνιστά η επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία για κάποιους είναι μεγάλα εξαιτίας της πολυετούς καθυστέρησης εφαρμογής της ρύθμισης.
Στο ανωτέρω παράδειγμα και έστω ότι ο συνταξιούχος πέθανε στα τέλη του Μαίου του 2016, ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει 8.160 ευρώ (οφείλει 340 ευρώ για 24 μήνες).
Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΕΦΚΑ (δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση) τα ποσά αναμένεται να παρακρατηθούν σε πολλές δόσεις.
Τι ισχύει για συνταξιούχους Δημοσίου
Μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στους οποίους είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια η περικοπή και δεν είχαν συσσωρευτεί αξιοσημείωτα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν.
Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του 2019 είχαν καταργηθεί τα κριτήρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένων Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Ωστόσο παρέμειναν ως εξαίρεση οι περιπτώσεις απασχόλησης η χορήγησης άλλης σύνταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα