Τα σχέδιά τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. στις αρχές του φθινοπώρου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών.
Παρότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταθέτει χρονικά τις επίσημες πρεμιέρες, εντούτοις η μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρνει τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη πιο κοντά στο πεδίο της μάχης και στις οριστικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής επιλέγει προσώρας τη «θεσμική» αντίδραση, αλλά τα στελέχη της φρεσκάρουν τις επαφές τους στην εσωκομματική σκακιέρα. Ο Ανδρουλάκης υιοθετεί -«έχουν κάνει άτυπη συμφωνία με τη Φώφη», λένε οι γνωρίζοντες- την τακτική της Χαριλάου Τρικούπη: δεν προκαλεί από τώρα εσωκομματικές συγκρούσεις και προτιμά να βγει στο ξέφωτο τον Σεπτέμβριο. Ο Λοβέρδος, πάντως, επισημαίνει με κάθε του κίνηση ότι «δεν θα περιμένω τον Σεπτέμβρη για να πάρω θέση», ενώ Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης τεστάρουν το κλίμα για τη δική τους υποψηφιότητα.
Το δίλημμα για όλους είναι κοινό. Θα καταφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εσωκομματική σύγκρουση του Νοεμβρίου (εκτός απροόπτου) να σταθεί στα πόδια του και να διαψεύσει τις σημερινές χαμηλές πτήσεις στα γκάλοπ; Και με ποιο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος; «Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αγώνα επιβίωσης της παράταξης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η ηγεσία που θα προκύψει πρέπει, πρώτον, να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, δεύτερον, να μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο της διάσπασης και, τρίτον, να φέρει ξανά διψήφια ποσοστά», τονίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η υπαρκτή συζήτηση για το αν γείρει το ΚΙΝ.ΑΛ. τελικά προς τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ ψαλιδίζει κάθε προοπτική του.
Το κλίμα στο εσωτερικό, παρότι ειδικά μετά το Πάσχα έχουν πυκνώσει οι ζυμώσεις στα στρατηγεία και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησαν και διά ζώσης επαφές, παραμένει υποτονικό. «Ασε με να ανοίξω το μαγαζί που είχα κλειστό επί μήνες, να δω πώς θα σταθώ στα πόδια μου και από φθινόπωρο τα λέμε», ήταν προ ημερών η απάντηση στελέχους από την επαρχία λίγο προτού κλείσει βιαστικά το τηλέφωνο σε έναν από τους «αρχιμάγειρες» υποψηφίου για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο «αρχιμάγειρας» δεν σταμάτησε τα τηλέφωνα, διαπίστωσε όμως σχετική απροθυμία από τον κόσμο που παρέμεινε το 2019 στο ΚΙΝ.ΑΛ. να μπει στη λογική των εσωκομματικών ζυμώσεων.
Η «γραμμή» της Φώφης
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η Γεννηματά σκοπεύει να ανεβάσει στροφές μετά το καλοκαίρι. Το επιτελείο της συγκεντρώνει απόψεις για το «τι θέλει ο κόσμος της παράταξης» και πιστεύει ότι η βιασύνη δεν παντρεύεται με την ευθύνη του αρχηγού στη δύσκολη συγκυρία. «Καρφώνει» τον Λοβέρδο που άνοιξε νωρίς περπατησιά και επιχειρεί να αναστρέψει το ρεύμα αλλαγής στην ηγεσία που διαπιστώνουν στα τηλεραντεβού με κάποιους που τη στήριξαν το 2017.
«Η Γεννηματά πήρε το κόμμα στα χειρότερα ποσοστά του το 2015, σχεδόν το διπλασίασε και κρατά ενωμένες τις δυνάμεις», λένε στελέχη της προέδρου που έχουν αναλάβει ρόλο στο στρατηγείο της. Η δουλειά που έχουν μπροστά τους είναι να αναθερμάνουν τις σχέσεις με πυρήνες -αρχικά στο Λεκανοπέδιο, όπου το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε τις χειρότερες επιδόσεις- και να ξεκινήσουν οργανωμένες περιοδείες στην περιφέρεια μέσα στο καλοκαίρι.
Η γραμμή μας -υποστηρίζουν- είναι καθαρή: κόντρα στη δεξιά πολιτική, όπως για το Εργασιακό, το «επιτελικό» κράτος και το μοντέλο ανάκαμψης της οικονομίας πρώτα και κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες και μεταρρυθμίσεις για όλους. «Ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα», επιμένουν όμως οι γεννηματικοί, επαναλαμβάνοντας τα περί αυτόνομης πορείας, θυμίζουν ωστόσο ότι το κόμμα τους θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή και μάλιστα στο πλαίσιο της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Θα συζητήσει δηλαδή η Γεννηματά για κυβερνητική συνεργασία; Η ρητορική της για προοδευτική διακυβέρνηση δεν δίνει καθαρή ρεαλιστική απάντηση στο ερώτημα. «Το σίγουρο είναι ότι αν επανεκλεγεί η Γεννηματά δεν θα διασπαστεί το κόμμα», υπολογίζει στέλεχός της αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι άλλοι υποψήφιοι δεν μπορούν να μοντάρουν και να συνθέσουν όλα τα κομμάτια του παζλ και ότι κάποιοι μπορεί να ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα τους «κυριακίστας» και οι υπόλοιποι να αναζητήσουν αποκούμπι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρυφοκοιτάζει η Γεννηματά τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι συνομιλητές της εκφράζουν τη βεβαιότητά τους για την κακή χημεία της με τον Αλέξη Τσίπρα και υπογραμμίζουν ότι στο ίδιο κλίμα παρά τις συχνές και αντίθετες διαρροές είναι και οι παπανδρεϊκοί του κόμματος. Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου, άλλωστε, τα είπαν πρόσφατα και αναλυτικά. Οι δικοί τους συμφωνούν ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και ότι ο Παπανδρέου ουδεμία διάθεση έχει να ωθήσει παπανδρεϊκό στην κάθοδο για την ηγεσία. Στέλεχος της παλιάς φουρνιάς θεωρεί τον Παπανδρέου βασικό σύμμαχο της Φώφης στην κούρσα επανεκλογής της. Στο κάδρο των συμμάχων της στη Βουλή βρίσκονται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και η Λίτσα Λιακούλη - οι υπόλοιποι είτε αποφεύγουν να πάρουν τώρα θέση, είτε ποντάρουν στον Λοβέρδο και στον Ανδρουλάκη. Η ομάδα που την υποστηρίζει οργανωτικά και επικοινωνιακά είναι οι νεαροί της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης και Πάνος Βλάχος, ο εξ απορρήτων της Μανώλης Οθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας (υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού), οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Τόνια Αντωνίου και Στέφανος Παραστατίδης επί των οργανωτικών κ.ά.
Το «καθαρό στίγμα» του Λοβέρδου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διακηρύττει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του ΚΙΝ.ΑΛ. να γίνει ξανά… ΠΑΣΟΚ. Εννοεί ότι έτσι -με την εκλογή του στην ηγεσία- η παράταξη θα αποκτήσει διψήφιες δυνατότητες, αφήνοντας πίσω της τα μονοψήφια ποσοστά και το όνομα ΚΙΝ.ΑΛ. Εχει ήδη εκφράσει την απόφασή του για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ -«θα θέσω το θέμα στο Συνέδριο, μετά την εκλογή ηγεσίας», δηλώνει και αναφέρεται στο «πρελούδιο» που γράφει για τον διπλασιασμό των δυνάμεων του κόμματος. Χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, είναι το πρώτο που σημειώνει. «Και καθαρό στίγμα για να γίνει ξανά κυβερνώσα δύναμη η παράταξη», συμπληρώνει ο Λοβέρδος. Θα πάει το κόμμα στον Μητσοτάκη, όπως τον κατηγορούν παρασκηνιακά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι; «Να ρωτήσετε τις… πράσινες μουσίτσες», δηλώνει, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να φύγει ο ίδιος από το ΠΑΣΟΚ. Δεν κρύβει βέβαια τη δυσφορία του για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο λέει δημοσίως ότι «είναι υπαρξιακός μας αντίπαλος», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν γέφυρες με το κόμμα του Τσίπρα. Δίπλα στον Λοβέρδο είναι ήδη βουλευτές όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Χαρά Κεφαλίδου, αλλά και δυνατά χαρτιά, όπως η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Η υποστήριξη της Καϊλή θεωρείται καθοριστικής σημασίας γιατί αυτομάτως στρέφει ένα σημαντικό μέρος του κόσμου που ψήφισε το 2017, όπως κι εκείνη, Ανδρουλάκη στην πλευρά του Λοβέρδου και αναθερμαίνει τις σχέσεις του στη Θεσσαλονίκη και στη βασική δεξαμενή για την εκλογή της Βόρειας Ελλάδας. Η Καϊλή είναι ομιλήτρια αύριο σε εκδήλωση του Λοβέρδου για την εξωτερική πολιτική, την οποία συντονίζει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης. Πρόκειται για τον ισχυρό παίκτη στο επιτελείο του Βενιζέλου κατά την εκλογική ηγεσία το 2007 και ένα από τα πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού-μεταρρυθμιστικού μπλοκ στη στήριξη των οποίων προσβλέπει ο Λοβέρδος. Ενίσχυση της δυναμικής του βλέπουν από τη «μεταγραφή» του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την ομάδα κρούσης του Ανδρουλάκη στην πλευρά Λοβέρδου.
Οι «ανώνυμοι» του Ανδρουλάκη
Μπορεί τόσο η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα «κονταροχτυπηθούν» για την ηγεσία, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταλήξει πότε θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. «Ο κόσμος είναι μαγκωμένος από την περιπέτεια της πανδημίας - αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα την υποψηφιότητά του», σπεύδει να δώσει εξηγήσεις στέλεχός του. «Εμείς κάνουμε δουλειά από κάτω. Μετά το Πάσχα ξεκινήσαμε περιοδείες ανά την Ελλάδα», λέει άνθρωπος του μηχανισμού του στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Ο Ανδρουλάκης, που έχασε την προηγούμενη φορά από τη Γεννηματά, θεωρεί ότι αυτήν τη φορά θα επικρατήσει το ρεύμα της αλλαγής (ηγεσίας) και της ανανέωσης.
Δείχνει να μην τον απασχολεί επί του παρόντος η πλαγιοκόπηση στελεχών του από τον Λοβέρδο. Ποντάρει αρκετά στα «ανώνυμα» και πολλά στελέχη του μηχανισμού του και στις συμμαχίες που διαμορφώνει. Από τους πρώτους που συμμάχησαν με την προοπτική Ανδρουλάκη είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος - αντιπρόεδρος στη Βουλή και ως Αρκάς με άκρες στα «ζυμωτήρια» της Πελοποννήσου. Κοντά του λέγεται ότι είναι και οι βουλευτές Γιώργος Φραγκίδης και Απόστολος Πάνας, ο πρώην βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ για το τιμ που του ετοιμάζει τις προγραμματικές του θέσεις «στρατολογεί» πρώην Πασπίτες, σημερινούς 40ρηδες που γνωρίζει από τη Νεολαία, τον Νίκο Μήλη από το ΤΕΕ, τον Χάρη Δούκα από τον χώρο της Ενέργειας κ.ά. Δύο είναι οι κύριοι συνεργάτες του: ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης που είχε κοντραριστεί σκληρά με τη Γεννηματά στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προβλέποντας τον ενταφιασμό του. Θέλει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής;
Τον ενοχλεί η συζήτηση που τροφοδοτεί ο Λοβέρδος, ωστόσο πιστεύει ότι το όνομα ΚΙΝ.ΑΛ. κλείνει τον κύκλο του και ότι όλοι όσοι είχαν σταθερή διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του) θα έχουν λόγο και ρόλο την επόμενη μέρα της εκλογής. Ταυτόχρονα θα επιδιώξει σύμπλευση με τις διάφορες μεταρρυθμιστικές κινήσεις και την Ανανεωτική Αριστερά, την πρώην ΔΗΜ.ΑΡ., με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μαργαρίτη. Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει παρών, αλλά, όπως και ο Χάρης Καστανίδης, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταθέσουν το χαρτί της υποψηφιότητας. «Καραδοκεί το… σύνδρομο Ραγκούση, που έπαθε μεγάλο στραπάτσο το 2017 και μετά είδε φως στον ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά κορυφαίο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «βέβαια ο Γερουλάνος έχει ισχυρή αφετηρία στον Δήμο της Αθήνας και ο Καστανίδης στη Θεσσαλονίκη, αλλά αρκεί;».
Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
Είναι προφανές ότι τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. παρακολουθούν με ενδιαφέρον και στα άλλα κόμματα. Η δημοσκοπική κυριαρχία Μητσοτάκη βέβαια δείχνει, σύμφωνα και με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., ότι η κυβερνητική παράταξη έχει κερδίσει κόσμο από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά και δεν ανησυχεί από την όποια δυναμική αποκτήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εκλογή ηγεσίας. Το ίδιο κάνουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξετάζουν μεν τις διεργασίες στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει της εκλογής ηγεσίας και τα πιθανά σενάρια, αλλά πιστεύουν ότι η παραμονή κεντροαριστερών ψηφοφόρων στο άρμα τους δεν εξαρτάται τόσο από το πρόσωπο που θα έχει το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος κυρίως των πασοκογενών της Κουμουνδούρου είναι να προσεγγίσουν στελέχη από τον παπανδρεϊκό και αντιδεξιό χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., εκτιμώντας ότι «η πιθανή εκλογή Λοβέρδου θα απελευθερώσει κόσμο από το ΚΙΝ.ΑΛ. που θα στραφεί σε εμάς»… protothema.gr
Χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ , χωρίς να έχουν κατατεθεί υποψηφιότητες, ξεκίνησε ξαφνικά δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος μια ακατάσχετη προεδρολογία, με γνώμες, απόψεις και εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην Δημοκρατική Παράταξη. Ενώ το πελατειακό σύστημα γενικά και με σύστημα, υποτιμά, απαξιώνει και ναρκοθετεί εδώ και χρόνια την πολιτική δράση του Κινήματος Αλλαγής, τελευταία το έπιασε ο πόνος να ασχοληθεί, δια των κανακάρηδων που διαθέτει παντού, με εσωκομματικές εκλογές που δεν έχουν προκηρυχτεί, να προτείνει, να αντιπροτείνει, να υπονοήσει, να υποθέσει, να εξηγήσει και βεβαίως να δώσει γραμμή. Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας ασχολήθηκε με το κόμμα που διαχρονικά απαξιώνει και πολεμά με λύσσα. Ακόμα και δημοσιογράφοι, βουλευτές, υπουργοί και δημόσιοι παράγοντες εκφράζουν τους ευσεβείς πόθους τους για το καημένο το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ συμβουλεύοντας το να μην παραστρατήσει. Ο κόσμος όμως της παράταξης όταν έρθει η ώρα θα δώσει την απάντηση που πρέπει σε όλη αυτή την υποκρισία, σε όλες αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφή