Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Δραματική πρόγνωση μετεωρολόγων για υπερθέρμανση της Γης στα αμέσως επόμενα χρόνια


Η πιθανότητα να υπερθερμανθεί ο πλανήτης μας νωρίτερα απ' όσο περιμέναμε είναι 40%
Ιδιαίτερα υψηλή είναι η πιθανότητα να υπερθερμανθεί ο πλανήτης Γη σε τέτοιο βαθμό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ξεπεράσει ακόμη και το όριο θερμοκρασίας που έχει καθοριστεί στα κείμενα της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετεωρολόγων.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το οποίο επικαλείται μια νέα πρόγνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπεται με πιθανότητα 90% η Γη να βιώσει ακόμη μία από τις θερμότερες ημέρες και μάλιστα αυτό τοποθετείται χρονικά έως και το τέλος του 2025.
Στην ίδια πρόγνωση περιγράφεται, εξάλλου, μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα και για τον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς τονίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να «παράγει» καταιγίδες, ενδεχομένως πολύ πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά το 2021, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι μεγάλα τμήματα εδάφους στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου θερμότερα σε σύγκριση με τις πρόσφατες δεκαετίες, ενώ προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα συνεχιστεί στα νοτιοδυτικά τμήματα των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 είχε ορίσει ως στόχο τη διατήρηση της θέρμανσης του πλανήτη κατά μερικά μόλις δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου, σε σύγκριση με τώρα. Ωστόσο, η πρόγνωση του WMO κάνει λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με πιθανότητα 40%, ενώ ήδη σήμερα η αντίστοιχη αύξηση που παρατηρείται φτάνει τους 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Σε σχέση με το 2020, η πρόβλεψη των μετεωρολόγων του WMO έδινε αντίστοιχα υποδιπλάσια πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Ο διπλασιασμός των πιθανοτήτων οφείλεται στην πρόοδο των τεχνολογιών που δείχνουν ότι η Γη θερμαίνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι ήδη γνωρίζαμε», υπογραμμίζει ο Λίον Χέρμανσον, κλιματικός επιστήμονας στο Μετεωρολογικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος συνέβαλε στην εν λόγω μελέτη.
«Είναι μια προειδοποίηση ότι πρέπει να αναλάβουμε ισχυρή δράση», πρόσθεσε ο Χέρμανσον.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κι άλλοι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη του WMO, φαίνεται πως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Ο Αμερικανός κλιματικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Μάικλ Μαν, δήλωσε στο Associated Press πως είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι η θερμοκρασία της Γης θα ξεπεράσει το στόχο – κατώφλι που έχει οριστεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ωστόσο, ο Μαν επέμεινε πως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο θα προκύψει, όταν οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να παραμένουν επί μακρόν πάνω από αυτά τα επίπεδα και εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα