Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Νοσ. Κυπαρισσίας: Μαντάς σε Πλεύρη για ένταξη στις άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας - επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς

Πρόταση για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση ιατρικού προσωπικού για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, μέσω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως «άγονης και προβληματικής Α’ κατηγορίας» και της συνεπακόλουθης παροχής επιπλέον κινήτρων που προβλέπεται από τη νομοθεσία για την πλήρωση των θέσεων, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σε
συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα. Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκαν η λειτουργία του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αγ. Νικολάου, καθώς και οι νέες δυνατότητες αναβάθμισης υποδομών για τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Αναφορικά με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ο κ. Μαντάς ενημέρωσε τον υπουργό για τον καταλυτικό ρόλο του νοσοκομείου για ολόκληρη την περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και της Τριφυλίας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο όχι μόνο το νοσοκομείο να παραμείνει σε λειτουργία, αλλά επιπλέον να στηριχθεί και να στελεχωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο προς όφελος των χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Παράλληλα σημείωσε ότι υφίσταται πληθώρα λόγων για τους οποίους η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «άγονη και προβληματική Α’ κατηγορίας» στο πλαίσιο του π.δ. 131/87, από Β’ κατηγορίας που είναι σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση και μέσω των σημαντικών οικονομικών, διοικητικών και
επιστημονικών κινήτρων που ο νόμος προβλέπει για αυτές τις περιοχές, το νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που έχει ανάγκη η περιοχή, αποκτώντας έτσι νέα δυναμική για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά και την κάλυψη νέων θέσεων που μπορεί να προκηρυχθούν στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε τον βουλευτή για την αναλυτική ενημέρωση, αντιμετωπίζοντας θετικά την πρόταση και αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από το ενδεχόμενο υλοποίησής της για τη δυτική Μεσσηνία.
Παράλληλα σημείωσε ότι θα δώσει εντολή να επεξεργαστούν το αίτημα οι υπηρεσίες του υπουργείου, έτσι ώστε αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να υπάρξει νεότερη ενημέρωση και σχετικές εξελίξεις.
«Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας: Καμία ανησυχία για τους ασφαλισμένους»
Ο κ. Μαντάς συζήτησε επίσης με τον υπουργό για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην πόλη της Καλαμάτας. Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου, ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από αυτό και ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διακοπής της λειτουργίας του.
«Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγ. Νικολάου με επιπλέον προσωπικό»
Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε ακόμα τον υπουργό για τα προβλήματα λειτουργίας  που  αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου, σε συνέχεια της επίσκεψης που 
πραγματοποίησε ο βουλευτής στη Δυτική Μάνη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και σε οδηγούς για το ασθενοφόρο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μαντά ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ότι προγραμματίζεται η ενίσχυση της μονάδας με αγροτικούς ιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.
«Αναβάθμιση μονάδων υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»
Τέλος ο κ. Μαντάς συζήτησε με τον κ. Πλεύρη για τις νέες δυνατότητες που παρέχονται σε μονάδες υγείας της χώρας μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανανέωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. 
Κατά την ανάλυση της σχετικής διαδικασίας έγινε σαφές ότι παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία για τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών να προχωρήσουν σε βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους, ωστόσο λόγω των χρονικών περιορισμών που τίθενται από την ΕΕ, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση και υποβολή των σχετικών αιτημάτων προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα