Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

«Έξυπνο» περιδέραιο παρακολουθεί την υγεία μας (φωτό)


Αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία μια ασύρματη συσκευή στη μορφή μενταγιόν που χρησιμοποιεί χημικούς βιοδείκτες του ιδρώτα για να ανιχνεύσει μεταβολές στην υγεία ενός ατόμου.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο παρουσίασε έναν ασύρματο βιοχημικό αισθητήρα χωρίς μπαταρίες που ανιχνεύει χημικές ουσίες που εκκρίνουν οι άνθρωποι με τον ιδρώτα τους όταν ασκούνται. Η συσκευή έχει τη μορφή ενός κολιέ με λειτουργικό κούμπωμα, το οποίο, μόλις τοποθετηθεί γύρω από το λαιμό του ατόμου παρακολουθεί, ακόμη και σε μια ελάχιστη ποσότητα ιδρώτα, το επίπεδο γλυκόζης του καθώς εκείνο ασκείται.
Κατά τη μελέτη οι συμμετέχοντες, μετά από ένα 30λεπτο spinning έκαναν ένα διάλειμμα 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου κατανάλωσαν αναψυκτικά. Ο αισθητήρας ανίχνευσε με επιτυχία την αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στον ιδρώτα μετά την κατανάλωση των αναψυκτικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να λειτουργήσει για την παρακολούθηση και άλλων σημαντικών χημικών ουσιών που εκκρίνονται από το δέρμα.
«Ο ιδρώτας περιέχει στην πραγματικότητα εκατοντάδες βιοδείκτες που μπορούν να αποκαλύψουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Η επόμενη γενιά βιοαισθητήρων θα είναι τόσο πολύ ευαίσθητη και μη επεμβατική που θα μπορεί να ανιχνεύει βασικές πληροφορίες που περιέχονται σε όλα σωματικά υγρά ενός ατόμου» λέει η επικεφαλής της μελέτης Jingua Li.



Εκτός από την ανάλυση της σύνθεσης του ιδρώτα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο αισθητήρας θα μπορούσε μια μέρα να προσαρμοστεί ως βιοεμφύτευμα για την ανίχνευση νευροδιαβιβαστών και ορμονών και για τον εντοπισμό διαταραχών ιόντων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που σχετίζονται με δευτερογενή εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και να οδηγήσουν σε νέα κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου.
«Αντί να χρησιμοποιούμε τα ογκώδη και άκαμπτα τσιπ υπολογιστών που βρίσκονται στα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μας, οι αισθητήρες είναι κατασκευασμένοι από υλικά που είναι εξαιρετικά λεπτά. Αυτό το στυλ σχεδίασης καθιστά το προϊόν εξαιρετικά ευέλικτο, προστατεύει τη λειτουργικότητα της συσκευής και διασφαλίζει την ασφάλεια επαφής με το δέρμα ενός ατόμου», συμπληρώνει η Li.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τελικά αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν σε ποικίλα προσωπικά μας αντικείμενα. «Μερικοί από εμάς μπορεί να τους φοράμε ως περιδέραια, κάποιοι μπορεί να φορούν σκουλαρίκια ή δαχτυλίδια. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτοί οι αισθητήρες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάτι που όλοι φοράμε και ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε καλύτερα την υγεία μας», καταλήγει η Li

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα