Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ντομάτες, οι αγαπημένες του καλοκαιριού – Δείτε τι καλό κάνουν στον οργανισμό


Είναι οι βασίλισσες του καλοκαιριού. Ζουμερές και γλυκές, σφραγίζουν με το κατακόκκινο χρώμα και τη γεύση τους πολλά από τα πιάτα της εποχής -ωμά ή μαγειρεμένα. Ταυτόχρονα είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στην προστασία από διάφορες ασθένειες. 
Οι ντομάτες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ουσία που συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, την πρόληψη του καρκίνου και την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ ντομάτας -και των προϊόντων της- και λιγότερων εμφανίσεων καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε λυκοπένιο θεωρείται υπεύθυνη για την ευεργετική αυτή επίδραση, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες στον άνθρωπο για να επιβεβαιωθεί η αιτία της ωφέλιμης δράσης.
Περισσότερο λυκοπένιο στις μαγειρεμένες ντομάτες
Γενικά, όσο πιο κόκκινη είναι μια ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η ποσότητα λυκοπενίου που συγκεντρώνεται στα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις φρέσκες ντομάτες. Για παράδειγμα, στην κέτσαπ βρίσκει κανείς 10–14 mg λυκοπενίου ανά 100 γρ., ενώ αντίστοιχου βάρους φρέσκια ντομάτα περιέχει μόνο 1–8 mg λυκοπενίου. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι έτοιμες σάλτσες -όπως η κέτσαπ- θα πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, αν όχι να αποφεύγονται τελείως, καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αλάτι κ.ά. Το πράγμα αλλάζει, αν μιλάμε για σπιτική σάλτσα ντομάτας που γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει.
Πώς αυξάνεται η πρόσληψη λυκοπενίου
Ένας τρόπος σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες που επικαλείται το healthline.com να αυξήσει κανείς την απορρόφηση λυκοπενίου από τον οργανισμό έως και τέσσερις φορές, είναι η κατανάλωση της ντομάτας μαζί με κάποια πηγή λίπους -το ελαιόλαδο στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει περίφημη δουλειά.
Άλλες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στις ντομάτες
Βιταμίνη C. Δημοφιλής βιταμίνη και ένα από τα πλέον γνωστά αντιοξειδωτικά. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να προσφέρει έως και το 28% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης.
Κάλιο. Απαραίτητο μέταλλο, χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Βιταμίνη Κ1. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά της ντομάτας
Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νερό είναι περίπου 95% και αυτό την καθιστά εξαιρετική για δίαιτες αδυνατίσματος. Το άλλο 5% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. 
Τα θρεπτικά συστατικά σε μια ωμή ντομάτα των 100 γρ. είναι τα εξής:
Θερμίδες: 18
Πρωτεΐνη: 0,9 γρ.
Υδατάνθρακες: 3,9 γρ.
Σάκχαρα: 2,6 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,2 γρ.
Λίπος: 0,2 γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα