Ο Τσε, δήλωσε σε εκείνη την ιστορική συνεδρίαση της Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον διεθνιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης και την αδιαπραγμάτευτη προθυμία να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ο Τσε έριξε επίσης φως στη ζοφερή πραγματικότητα της αφρικανικής και της ασιατικής ηπείρου, εφιστώντας την προσοχή στις απαιτήσεις των αδέσμευτων χωρών, οι οποίες- ακόμη και σήμερα- αγωνίζονται κόντρα στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία.
Η μακρά και έντονη ομιλία του Τσε, που παρακολουθήθηκε προσεκτικά από τους παρευρισκόμενους ηγέτες, αμφισβήτησε αν ο ΟΗΕ ανταποκρινόταν πραγματικά στην αποστολή του ως ο οργανισμός που δημιουργήθηκε με κύριο στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Ως εκπρόσωπος του κουβανικού έθνους, ο Τσε χαιρέτησε τις χώρες που αντιστέκονται στην καταπίεση, όπως η Παλαιστίνη (από το ’64 δεν άλλαξε κάτι) και τη Σομαλία (κάτι έχει αλλάξει), υπερασπίστηκε τον αγώνα του Πουέρτο Ρίκο για ανεξαρτησία, κατήγγειλε τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ, κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για αδιαφορία στην κατοχή του Κονγκό από το Βέλγιο και τη βάναυση δολοφονία του ηγέτη του Πατρίς Λουμούμπα και ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να λάβουν θέση ενάντια στο σκληρό καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ προέτρεψε τα έθνη του κόσμου να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της εκπροσώπησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το καθεστώς της ως αδιαίρετου έθνους στον ΟΗΕ.
Από την ιστορική ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ, η καταληκτική φράση: «Patria o Muerte» έγινε κάτι περισσότερο από μια δήλωση: μετουσιώθηκε σε κάτι σαν ξόρκι εναντίον των θλιβερών καταπιεστών της Γης.
Τρία χρόνια μετά, ο Τσε κείτονταν νεκρός σε μια καλύβα στις Άνδεις της Βολιβίας δολοφονημένος κατ' εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παλάμες του Τσε κόπηκαν και εστάλησαν στη CIA- όπως παλαιότερα οι Οθωμανοί έστελναν κεφάλια παστωμένα- ώστε να αποδειχθεί ο θάνατος ενός Επαναστάτη. Τα χέρια του κόπηκαν, η φωνή του Τσε όμως ακόμα ακούγεται στον ύπνο των τυράννων σαν εφιάλτης και των καταπιεσμένων σαν παιάνας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα