Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΕΕ: Αύξηση ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών το 2022 - Δεύτερη η Ελλάδα στις αμυντικές επενδύσεις


Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ, EDA). Η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο δαπανών σε επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, με ποσοστό 42,6% επί των συνολικών αμυντικών δαπανών.
Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική χρονιά αύξησης των εν λόγω δαπανών για τις χώρες της ΕΕ, την ώρα που μερικές από τις χώρες αυτές υποστηρίζουν πως πρέπει οι δαπάνες για την άμυνα να αυξηθούν σημαντικά λόγω της ρωσικής απειλής και του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ποσό ρεκόρ των 58 δισ. ευρώ, ή το 24,2% των συνολικών αμυντικών δαπανών των κρατών μελών, διατέθηκε για επενδύσεις.
Δεύτερη η Ελλάδα
Το 2022, συνολικά 20 κράτη μέλη πέτυχαν το όριο του 20% για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, επί των συνολικών αμυντικών δαπανών, ενώ τα υπόλοιπα επτά χρειάζεται να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του από κοινού συμφωνηθέντος ποσοστού.
Συνολικά, συνολικά 18 κράτη μέλη αύξησαν το μερίδιο των αμυντικών επενδύσεων σε σύγκριση με το 2021, ενώ εννέα ανέφεραν μείωση, συμπεριλαμβανομένων δύο που ήταν ήδη κάτω από το όριο του 20%. Το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών για επενδύσεις στην άμυνα είναι 53,5%, με την Ελλάδα να ακολουθεί δεύτερη (42,6%).
Δεκατέσσερα κράτη μέλη ξεπερνούν το 25%, ενώ μόνο ένα δαπάνησε λιγότερο από το 10% για αμυντικές επενδύσεις.Σύγκριση με 2021
Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (13,3%) - και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.
Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους αφιέρωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Περίπου 58 δισ. ευρώ αφιερώθηκαν στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ανέφερε επίσης ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες στους κόλπους της ΕΕ.
Ανεπαρκείς οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη
Παρά αυτούς τους αυξημένους αριθμούς, οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑ.
Ωστόσο η ΕΕ έχει «σημαντικές ελλείψεις» σε όρους αμυντικής ικανότητας και «συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε» σε σχέση με άλλες χώρες σ' αυτό τον τομέα, παραδέχθηκε ο Μπορέλ. Η Ρωσία έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της.
Εντούτοις, παρατηρεί ο ΕΟΑ, οι δαπάνες που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά την άμυνα ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 3,5 δισεκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα