Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Τριπλό μπλόκο στην ακρίβεια που καλπάζει ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο Ανάπτυξης


Στην τελική ευθεία μπαίνουμε από σήμερα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τον πονοκέφαλο της ακρίβειας να προκαλεί εφιάλτες στους καταναλωτές, αλλά και στην κυβέρνηση, που μάταια τόσο καιρό επιχειρεί να βρει αποτελεσματικές λύσεις.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μεν μία μικρή ανάσχεση της ακρίβειας, αλλά αυτό μόνο ευχάριστη δεν κάνει την κατάσταση, με τους καταναλωτές να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων στο ράφι να αλλάζουν – προς τα πάνω – με μεγάλη συχνότητα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Ανάπτυξης ρίχνει από σήμερα στην αγορά όλα τα διαθέσιμα «όπλα» και στόχο να κάνει ανεκτή την κατάσταση των νοικοκυριών την περίοδο των εορτών. Έλεγχοι, καλάθια «Χριστουγέννων» και «Αϊ Βασίλη» και εργαλεία μείωσης τιμών, αποτελούν τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάσχεση της ακρίβειας.
Κ. Μητσοτάκης: Πρόστιμα 5,5 εκατ. τον Νοέμβριο
Το έναυσμα, μάλιστα, το έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε μέσα από τα social media, ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι σε πλήρη εγρήγορση και μόνο τον Νοέμβριο η ΔΙΜΕΑ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.250 ελέγχους και έχει επιβάλλει 5,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα πέραν των 10 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από την αρχή του έτους.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι στην πρωτοβουλία για μόνιμη μείωσης τιμής συμμετέχουν 1.277 προϊόντα με μέση μείωση 6,5%.
Έτσι, λοιπόν, τα συνεργεία θα σαρώσουν την αγορά και με αιχμή τη διάταξη που θεσπίστηκε την περίοδο της κρίσης για αθέμιτη κερδοφορία, θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις στους παραβάτες. Με βάση τη ρύθμιση, καμία επιχείρηση, σε συγκεκριμένους κλάδους, δεν μπορεί να πουλάει με υψηλότερα ποσοστά κέρδους, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το δεύτερο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το «καλάθι των Χριστουγέννων» και για τις λεπτομέρειες μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Το καλάθι των Χριστουγέννων
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα ξεκινήσει 13/12 ή στις 14/12, με πιο πιθανή ημερομηνία την Τετάρτη 13/12 και θα περιέχει σοκολάτες τσουρέκι, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι ενώ υπό συζήτηση είναι τα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, το αρνί και το κατσίκι. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
«Το πρόβλημα είναι το εξής ότι συνήθως τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία είναι καλύτερες πηγές για αυτού του είδους τα προϊόντα και πολλές φορές πετυχαίνουν και πολύ καλύτερες τιμές από ένα σούπερ μάρκετ» είπε αναφορικά με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
«Εκεί που θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή για τα συγκεκριμένα γλυκά, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, είναι επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες και πολλά διαφορετικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς εάν δεν θέλουν να έχουν μια απώλεια εισοδήματος, με την έννοια ότι μπορεί να αγοράσω κάτι πολύ ακριβότερα από ό,τι θα το αγόραζαν συνήθως. Οπότε χρειάζεται μια καλή έρευνα αγοράς, ειδικά για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν γλυκά για όλα τα βαλάντια, ομοίως και στα σούπερ μάρκετ».
Ακόμα ανέφερε ότι βλέπουμε μια καλύτερη συμμόρφωση της αγοράς συνολικά σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό, αλλά οι τιμές είναι πραγματικά υψηλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα