Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο


Ψηφίστηκε στη Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο. Με ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Tο νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από 158 βουλευτές της ΝΔ, όπως επίσης με τον ίδιο αριθμό ψήφων ψηφίστηκαν και τα άρθρα:15, για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών,
49, για τη μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, και
50, για τη μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών.
«Όχι» επί της αρχής και επί των τριών άρθρων ψήφισαν 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το άρθρο 7, που αφορά πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό, ψηφίστηκε με 169 ψήφους. Όχι ψήφισαν 129 βουλευτές.
Με την εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έως το 2027 θα αποκομίσει έσοδα από φοροδιαφυγή που θα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.
Κι όπως τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης:
«Προσδοκούμε να έχουμε 550 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των ψηφιακών εργαλείων έχουμε δεκαπλασιασμό των δηλωμένων εισοδημάτων στο συγκεκριμένο κλάδο. Προσδοκούμε αύξηση εσόδων από πάταξη λαθρεμπορίου. Όλα αυτά υπολογίζονται σε 3 δις έως το 2027».
Τα δέκα κυριότερα σημεία αναφοράς στο φορολογικό νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το νομοσχέδιο θα επιφέρει δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών:
POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Λαθρεμπόριο καυσίμων:
Θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αυτή είναι μια βασική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα περίμενα από την αριστερά ιδιαίτερα να μην ανέχεται την αδικία, να πληρώνει περισσότερο φόρος ο εργαζόμενος από το αφεντικό του. Γιατί αυτό υποστηρίζετε και θα είσαστε πάντοτε υπόλογοι», τόνισε ο υπουργός.
Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα. «Έχουμε ας πούμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Και εδώ θα περίμενα από την Αριστερά να έχει ευαισθησία ή έστω ανοχή σε αυτή την παρέμβαση, ώστε να πάρει ο φτωχός κάτι παραπάνω αντί να τα παίρνει κάποιος που παριστάνει το φτωχό», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Παιδεία - Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. Ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα