Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Πυρά Φάμελλου για φορολογικό: Εισάγεται αναχρονιστικό χαράτσι με τη μορφή τεκμαρτού εισοδήματος


«Σήμερα μας φέρνουν ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» όπου όχι απλά δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίων και αδίκων.
«Και όχι για να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Αλλά για να κάνετε ένα πάρτι αναθέσεων δισεκατομμυρίων σε ημέτερους που πλέον αποκαλύπτουν και οι θεσμοί στη χώρα μας», όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το νομοσχέδιο έχει κι ακόμα έναν στόχο « πέρα από την φορομπηχτική του διάσταση»: «Το χτύπημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Και την αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων ανλυσίδων και πολυεθνικών».
Παράλληλα, ο ίδιος καταλόγισε στη ΝΔ υποκρισία. Όπως εξήγησε: «Η κυβέρνηση που κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει εν κρυπτώ νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και στο Πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας, στη σελίδα 6, Δίκαιη φορολογία, εξήγγειλε «Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων από 01/01/2025», βάζει και νέα τεκμήρια και νέους φόρους να το πούμε συνέπεια; Ναι είναι συνέπεια στην υποκρισία στην αδικία στην ανεπάρκεια και στον αναχρονισμό»
Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του νομοσχεδίου ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε:
«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι απέτυχε στη φοροδιαφυγή 4,5 χρόνια, απαξιωνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσχυγχρονισμού, εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι με τη μορφή τεκμαρτού εισοδήματος, ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή εφόσον απαξιώνει τα φορολογικά έξοδα και ωθεί τα μεγάλα εισοδήματα σε τεκμαρτό προσδιορισμό, συνθλίβει άδικα τα χαμηλά εισοδήματα και πολλούς κλάδους, αποφεύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών, της αισχροκέρδειας, των εχόντων δηλαδή, ωθεί σε αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».
Κλείνοντας ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά όλα τα άρθρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποσυρθούν και να γίνει εκτενής διάλογος εξαρχής, για ένα σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και σταθερό, με αξιοποίηση της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας. «Οι κεφαλικοί φόροι, απλά για φοροεισπρακτικούς λόγους δεν είναι αποδεκτοί για μια ευρωπαϊκή χώρα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα