Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 17/9, Ποιος ήταν ο ένας και μοναδικός Αυτοκράτορας των Ηνωμένων Πολιτειών – Η ζωή και το έργο του Τζόσουα Νόρτον Α’

«Εγώ, ο Τζόσουα Νόρτον, με το παρόν, κατόπιν αιτήματος και επιθυμίας της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνω Αυτοκράτορας της Αμερικής και προστάτης του Μεξικού». Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου του 1859, όταν κάποιος Τζόσουα Νόρτον αυτοανακηρύσσεται ως «Νόρτον Α, Αυτοκράτωρ των Ηνωμένων Πολιτειών»!
Ο Joshua Abraham Norton είχε γεννηθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 1819 στο Λονδίνο, αλλά οι γονείς του μετακόμισαν στο Algoa Bay στη Νότια Αφρική ενώ οι Τζόσουα ήταν ακόμα βρέφος.
Ο πατέρας του «Αυτοκράτορα» διακρίθηκε στο εμπόριο και το 1849 και όταν ο Τζόσουα έγινε 30 χρονών αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου αφίχθηκε με πολλά χρήματα· λέγεται ότι, ο Νόρτον, είχε μπει στο λιμάνι με 40.000 δολάρια και άνοιξε επιχείρηση που πουλούσε προμήθειες σε χρυσωρυχεία. Μέχρι το 1855, ο Τζόσουα Νόρτον, ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς επιχειρηματίες του Σαν Φρανσίσκο· τόσο επιτυχημένος που οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «Αυτοκράτορα», τίτλος που τον ακολούθησε στη συνέχεια.
Όμως τότε κάτι δεν πήγε και τόσο καλά: κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έλλειψης ρυζιού, το 1853, ο Νόρτον, αγόρασε εκατοντάδες τόνους ρυζιού σε μια προσπάθεια του να ελέγξει την τοπική αγορά. Στην αρχή φάνηκε ότι ο «Αυτοκράτορας» είχε κάνει μια σπουδαία επιχειρηματική κίνηση, αλλά σύντομα αφίχθηκαν στο λιμάνι δύο πλοία φορτωμένα ρύζι!

Ο Αυτοκράτωρ Νόρτον με τη... μεγάλη στολή.

Σε μια βραδιά έμεινε χωρίς δολάριο!
Ο «Αυτοκράτορας» χρεοκόπησε σε ένα βράδυ· εξαφανίστηκε για κάποιους μήνες και εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 1859 και απ’ ό,τι φάνηκε εκτός από τα χρήματα του είχε χάσει και τα μυαλά του. Ο Τζόσουα Νόρτον επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο κομπάζοντας ότι είναι ο Αυτοκράτορας των Ηνωμένων Πολιτειών!
Σύντομα, ο Τζόσουα Νόρτον έγινε ο πιο διάσημος άνθρωπος στο Σαν Φρανσίσκο και μια αγαπημένη περσόνα της πόλης. Οι πολίτες τον χαιρετούσαν με βαθιές υποκλίσεις και ευγένεια και ο Νότον ανταπέδιδε· φορούσε παλιά σκοροφαγωμένη στρατιωτική στολή κρατούσε ένα σπαθί και καμάρωνε. Όταν ο Νόρτον πεινούσε, απλώς έμπαινε σε ένα εστιατόριο όπου τον σέρβιραν δωρεάν. Στα θέατρα υπήρχε πάντα μια θέση κενή για τον Νόρτον στις πρεμιέρες, όπου απολάμβανε το χειροκρότημα του κοινού! Ο Νόρτον είχε τυπώσει και το δικό του νόμισμα, εξέδιδε διαταγές και οι εφημερίδες δημοσίευαν διατάγματα και εξαγγελίες του, μάλιστα στις 16 Ιουλίου του 1860, ένα διάταγμα του Νόρτον διέλυε τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Το 1880, μετά 21 χρόνια στον… αυτοκρατορικό θρόνο, ο Νόρτον Α’ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Όλη η πόλη θρήνησε για την απώλεια του και λίγες μέρες αργότερα, στην εξόδιο ακολουθία του Νόρτον παραβρέθηκαν 20.000 άνθρωποι· η πομπή της κηδεία του είχε μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα. Ο Αυτοκράτορας πέθανε και μετά ήρθαν οι Πλανητάρχες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα