Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ιός του κίτρινου καρουλιάσματος σε ντομάτες στην Τριφυλία

Ζημιές από τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων της ντομάτας παρατηρούνται στην Τριφυλία σε θερμοκηπιακές μονάδες, σε μια έκταση τουλάχιστον 100 στρεμμάτων.
Ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του πάλι στην περιοχή το 2007 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Σε σχετικό έγγραφο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης τονίζεται μεταξύ άλλων: «Στην περιοχή της Τριφυλίας με επίκεντρο την περιοχή των Φιλιατρών προξενήθηκαν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ντομάτας από τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων της ντομάτας (TYLCV). Στην περιοχή έγινε επίσκεψη από τον κ. Παρασκευόπουλο Αντώνιο γεωπόνο και την κ. Πετροπούλου Ζωή γεωπόνο, για να διαπιστωθεί ο βαθμός προσβολής από τον ιό. Επίσκεψη έγινε από κλιμάκιο γεωπόνων και σε περιοχές της ΔΕ Κυπαρισσίας και της ΔΕ Γαργαλιάνων.
Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η έκταση που ελέγχθηκε ανέρχεται μέχρι στιγμή σε 100 στρέμματα. Υπάρχουν θερμοκήπια όπου οι ζημιές είναι ολοσχερείς.
Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν: έντονο νανισμό, θαμνώδη ανάπτυξη, μικρά παραμορφωμένα φύλλα, μεσονεύρια χλώρωση, συστροφή φύλλων, παράγουν μη εμπορεύσιμους καρπούς, μειωμένη παραγωγή, ανθόρροια. Ο ιός μεταδίδεται με την αλευρώδη των θερμοκηπίων (Bemista tabaci), εμφανίστηκε στην περιοχή το 2007 και είχε τότε καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε τομάτα.
Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τοματοπαραγωγοί τα τελευταία 4 χρόνια ήταν οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των φύλλων της ντομάτας (BRFV). Όμως την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σημειώνονται μεγάλες ζημιές από τον TYLCV».   Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα