Εμπορική Φιλιατρών. Τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει η υπεξαίρεση
Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη του πρώην διευθυντή της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση, απάτη και πλαστογραφία, εκ των οποίων η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η ζημία ανέρχεται στο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη είναι αντιπρόσωπος αυτοκινήτων.
Η διαδικασία χθες ξεκίνησε με την ........
κατάθεση των τριών επιθεωρητών που πραγματοποίησαν έλεγχο στην τράπεζα μετά τις καταγγελίες πελατών, καθώς και δεκάδων πελατών του πιστωτικού ιδρύματος που είτε βρήκαν «τρύπες» στους λογαριασμούς τους είτε τους είχαν χρεωθεί δάνεια που συνολικά ή εν μέρει δεν είχαν εισπράξει.
Αρκετοί δε εξ αυτών δήλωναν πως ο διευθυντής τούς είχε ενημερώσει ότι πήρε τα χρήματα επειδή είχε κάποιες ανάγκες και σύντομα θα τα επέστρεφε, ενώ σε ορισμένα δάνεια που είχαν ληφθεί στα ονόματα πελατών πλήρωνε τις δόσεις. Ωστόσο, υπήρξαν και μαρτυρίες πελατών πως δε γνώριζαν ότι ο διευθυντής είχε πάρει χρήματα από λογαριασμό τους ή είχε εκδώσει δάνεια και κάρτες στο όνομά τους.
Αν και το κατηγορητήριο περιλάμβανε 117 μάρτυρες, λόγω απουσίας ορισμένων αλλά και της εξπρές διαδικασίας που ακολουθείται, την Τρίτη αναμένονται και οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Επιθεωρητές
Σύμφωνα με τον πρώτο επιθεωρητή, μετά από καταγγελίες πελατών έγινε έλεγχος στην τράπεζα των Φιλιατρών. Οι επιθεωρητές, εκτός από τις περίεργες «ελλείψεις» στους λογαριασμούς πελατών και τα δάνεια, διαπίστωσαν ζητήματα και σε συναλλαγές με τον κατηγορούμενο έμπορο αυτοκινήτων και τα δάνεια που εγκρίνονταν από την τράπεζα σε πελάτες για την αγορά οχημάτων.
Μάλιστα, ο πρώτος επιθεωρητής υποστήριξε ότι τα χρήματα από τα δάνεια πήγαιναν σε λογαριασμό του διευθυντή της τράπεζας, ενώ για πελάτες του συγκεκριμένου εμπόρου αυτοκινήτων, οι οποίοι φαίνονταν ότι είχαν δανειοδοτηθεί από την τράπεζα για την αγορά αυτοκινήτων, είχε καταχωρηθεί το τηλέφωνο του εμπόρου αυτοκινήτων.
Μάλιστα, τονίστηκε ότι, σύμφωνα με το βούλευμα, χορηγήθηκαν δάνεια σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία συναλλαγή με τον έμπορο αυτοκινήτων. Οι αμφισβητούμενες συμβάσεις δανείων ανέρχονται περίπου σε 40, ενώ συνολικά φαίνεται με το συγκεκριμένο έμπορο να έχουν υπογραφεί περίπου 310.
Κατά τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής Αρτέμη Κυριαζή και κ. Τσαούση, δεν υπάρχουν υπογεγραμμένα εντάλματα ότι οι πελάτες έλαβαν τα δάνεια, αν και τα χρήματα έχουν εκταμιευθεί. Αυτό - όπως διευκρίνισαν- μπλοκάρει την τράπεζα να διεκδικήσει χρήματα από αυτούς που εμφανίζονται ως δανειολήπτες και εκεί στοιχειοθετούν την απάτη.
Σε ό,τι αφορά την υπεξαίρεση, έγινε λόγος για 130 υποθέσεις, ενώ αναφορά δικηγόρου πολιτικής αγωγής ότι ορισμένα πιστωτικά δελτία έφεραν ως διεύθυνση αυτή της τράπεζας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κατηγορούμενου πρώην διευθυντή, ο οποίος σχολίασε ότι, αν αυτό έχει συμβεί έστω και μια φορά, να του επιβληθεί η ποινή των ισοβίων.
Κατά το δεύτερο επιθεωρητή, κάποια δάνεια που είχαν σχέση με την αγορά αυτοκινήτων από τον έμπορο δεν έφεραν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ σε κανένα από τα 40 δεν υπάρχει υπογεγραμμένο ένταλμα πληρωμής που πιστοποιεί ότι έχει γίνει εκταμίευση του δανείου από το δανειολήπτη. Επίσης, για κανένα από αυτά τα οχήματα δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας από την τράπεζα.
Από την πλευρά της υπεράσπισης του διευθυντή, ο κ. Γεώργιος Ράλλης επισήμανε ότι τα πρόσωπα με τα οποία συνάφθηκαν τα δάνεια δεν είναι ανύπαρκτα και τα πιστωτικά δελτία πήγαιναν στο σπίτι τους.
Ο τρίτος επιθεωρητής κατέθεσε ότι για την υπεξαίρεση των χρημάτων έχει γίνει προσημείωση της ακίνητης περιουσίας του πρώην διευθυντή, ο οποίος είναι προφυλακισμένος. Εξήγησε ότι η τράπεζα αποζημίωσε όλους τους πελάτες, πλην λίγων περιπτώσεων, για τις οποίες υπάρχει διαφωνία και έχουν προσφύγει δικαστικά. Σε ερώτηση του εισαγγελέα, αν γνωρίζει πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα, είπε πως δε γνωρίζει, παρά μόνο δύο δημόσιες επιστολές του κατηγορουμένου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δόθηκαν στην ποδοσφαιρική ομάδα Εράνη Φιλιατρών, στην οποία ήταν πρόεδρος.
Για τα δάνεια, είπε πως υπήρχαν περιπτώσεις που δεν είχε γίνει καθόλου προσημείωση ακινήτου ή δεν υπήρχε απόφαση δικαστηρίου. Τέλος, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί πως έχει πάρει μέρος του ποσού.
Πελάτες
Ακολούθως ξεκίνησε η κατάθεση δεκάδων μαρτύρων, που ήταν πελάτες της τράπεζας. Ορισμένοι εξ αυτών περιέγραφαν ότι είχαν αιτηθεί δάνειο από την τράπεζα, είχαν εκταμιεύσει μέρος αυτού και τους έρχονταν ειδοποιητήρια από τα κεντρικά της Αθήνας ότι όφειλαν όλο το ποσό. Όταν απευθύνονταν στον κατηγορούμενο διευθυντή, παραδεχόταν ότι είχε πάρει το υπόλοιπο ποσό για δικές του ανάγκες και σύντομα θα το επέστρεφε. Σε ελάχιστους εξ αυτών έλεγε ότι πρόκειται για λάθος και θα διορθωθεί. Κάποιοι άλλοι κατέθεσαν ότι ξαφνικά έμαθαν ότι έλειπε το υπόλοιπο ποσό και αρνήθηκαν ότι ενημερώθηκαν από το διευθυντή.
Άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δίχως να έχουν κάνει αίτηση πληροφορήθηκαν ότι τους έχει εγκριθεί δάνειο ή κάρτα, από τα οποία είχαν εκταμιευθεί τα χρήματα χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν. Παράλληλα, δήλωσαν ότι είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή τους στα σχετικά τραπεζικά έγγραφα.
Μάρτυρες κατέθεσαν ακόμα ότι είχε μεγάλο πάθος με την Εράνη Φιλιατρών, για την οποία ως πρόεδρος πλήρωνε πολλά για πάνω από 10 χρόνια, ενώ είχε ακουσθεί ότι πλειστάκις είχε βάλει χρήματα από την τσέπη του. Κάποιοι πρόσθεσαν ότι ο συγκεκριμένος έχει βοηθήσει πολύ κόσμο στην Τριφυλία και πολλές επιχειρήσεις τού χρωστούν τη λειτουργία τους.
Σχεδόν σε όλους τους μάρτυρες ο κατηγορούμενος διευθυντής απηύθυνε ερωτήσεις, ενώ η πλειοψηφία τους δήλωνε ότι του είχαν εμπιστοσύνη, ποτέ δε θεώρησαν ότι δε θα επέστρεφε τα χρήματα και πίστευαν ότι απλώς τον διευκόλυναν. Μάλιστα, ορισμένοι τόνισαν ότι πεποίθησή τους είναι ότι αν μπορούσε, θα επέστρεφε αυτά τα χρήματα και τώρα.
Ο κατηγορούμενος διευθυντής υποστήριξε με ερωτήσεις του στους μάρτυρες ότι τους είχε ενημερώσει πως είχε πάρει χρήματα, αλλά όταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε, έπρεπε να υπογράψουν δήλωση πως δε γνώριζαν ό,τι έγινε, προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να τους αποζημιώσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι ορισμένοι εκ των μαρτύρων εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση και πήραν μετά μεγαλύτερα ποσά ως αποζημίωση από την τράπεζα.
Τελευταίος ως μάρτυρας στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε συνταξιούχος τραπεζικός, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής σε άλλο υποκατάστημα της Εμπορικής στη Μεσσηνία. Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση του κατηγορούμενου ότι τα κεντρικά τούς πίεζαν για όλο και περισσότερες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ η Εμπορική Φιλιατρών παρουσίαζε μεγέθη - ρεκόρ σε σύγκριση και με το προσωπικό που διέθετε. Μάλιστα, το καθαρός κέρδος για την τράπεζα το 2006 ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο από τους καλύτερους συναδέλφους που έχει γνωρίσει και ανέφερε περιστατικό, όταν διοικητής της Εμπορικής ήταν ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, ο οποίος είχε παρουσιάσει τον κατηγορούμενο ως υπόδειγμα διευθυντή.
ΑΥΞΗΜΕΝΑ τα ατυχήματα με τρακτέρ τα τελευταία χρόνια στην Τριφυλία -'
Τούμπαρε" αγρότης και πήγε στο Νοσοκομείο
-
ΑΥΞΗΤΙΚΗ τάση παρουσιάζουν τουλάχιστον όσα περιστατικά βλέπουν το φως της
δημοσιότητας με ανατροπή γεωργικών ελκυστήρων στην Τριφυλία. Τελευταίο
περιστατικ...
Πριν από 29 δευτερόλεπτα
Μωρέ, κονόμα!!!! 5.5 εκατομύρια!!!!!! Πω! ΠΩ! Πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσοι και πόσοι θα έφαγαν;
Φαγοπότι μετά μουσικής!!!!!!!! Άντε στην υγειά σας!!!!!!!
Καλά ρε! Τόσο εύκολο είνια να κλέβεις 5,5 εκατομμύρια ευρώ; Φαντάσου πιο πάνω τι γίνεται!!!! Μύλος!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή