Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί νιώθω μόνιμα κουρασμένος ;


Αισθάνεσαι μια μόνιμη κόπωση και συνεχής εξάντληση; H ενέργειά σου τελειώνει πριν τελειώσουν οι καθημερινές σου υποχρεώσεις; Διάβασε στο health4you.gr μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν στον οργανισμό σου αυτό το άβολο συναίσθημα.
Ανεπαρκής ύπνος
Η σημασία του καλού και ποιοτικού ύπνου είναι αναμφισβήτητη. Ο καλός ύπνος είναι ένα από τα βασικότερα που μπορείς να κάνεις για να τονώσεις τον οργανισμό σου και να ενισχύσεις την υγεία σου. Αν δε κοιμάσαι σωστά, τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως, τις ώρες δηλαδή ύπνου που χρειάζεται ένας ενήλικας, θα αισθάνεσαι ατονία και κούραση. Επίσης να θυμάσαι πως όσες ώρες και να ξεκουραστείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον βραδινό ύπνο.
Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται τακτικά και προτιμούν την καθιστική ζωή αισθάνονται πιο εύκολα κουρασμένοι στην καθημερινότητά τους κι έχουν μειωμένες αντοχές. Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό πως βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και χαρίζει υγεία κι ευεξία αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σου.
Κακή διατροφήΟι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν στο μέγιστο δυνατό τα ποσοστά ενέργειας στον οργανισμό. Η έλλειψη στοιχείων όπως τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες, ο σίδηρος, οι φυτικές ίνες, τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, μόνο προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσει εφόσον στερείς από τον εαυτό σου τα θρεπτικά συστατικά που έχει καθημερινά ανάγκη. Γι ΄ αυτό μια ισορροπημένη διατροφή σου χαρίζει, όχι μόνο ένα όμορφο σώμα αλλά πάνω απ ΄ όλα καλή υγεία.

Ορμονικές διαταραχές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της περιόδου ακόμα και μετά από τη γέννα ή την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σου είναι χαμηλά. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, προκαλούν κούραση ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως να ευθύνονται και για αϋπνίες, νευρικότητα ή κυκλοθυμία.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη για την καλή οξυγόνωση των κυττάρων που επιτρέπει την καλή λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) αισθάνονται μόνιμα κουρασμένοι και αδύναμοι. Μερικές από τις αιτίες που δυσχεραίνουν την αναπνοή είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα, η βουλωμένη μύτη, το άγχος, το κάπνισμα, παθήσεις των πνευμόνων ή καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Αρκετά από τα φάρμακα που σου χορηγούνται για άλλα προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσουν κούραση όπως είναι τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται κατά της αλλεργίας, τα αγχολυτικά ή τα φάρμακα για την καρδιά και την πίεση. Μπορείς να ρωτήσεις το γιατρό σου ή να διαβάσεις προσεχτικά τις παρενέργειες στις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.

Αναιμία

Η αναιμία είναι η πιο κρυφή αιτία της αίσθησης της κόπωσης και προκαλείται από την έλλειψη αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της είναι η κούραση και οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται η μεταφορά οξυγόνου στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αν λοιπόν νιώθεις εξάντληση κι έλλειψη ενέργειας, κάνε αιματολογικές εξετάσεις και τσέκαρε τα επίπεδα σιδήρου και τον αιματοκρίτη σου. Αν πάλι έχεις το στίγμα, είσαι δηλαδή φορέας μεσογειακής αναιμίας, μη ξεχνάς να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του γιατρού και να λαμβάνεις τα απαραίτητα συμπληρώματα που θα κρατούν τον αιματοκρίτη σου στο "ύψος" του.

Πρόβλημα με το θυρεοειδή

Είναι ίσως το τελευταίο που σκέφτεσαι, αλλά ο ένοχος για την κόπωση που νιώθεις μπορεί να είναι αυτός ο μικρός αδένας που μοιάζει με μικρή πεταλούδα και δεν είναι άλλος από τον θυρεοειδή. Η αυξημένη κόπωση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που σου χτυπούν το καμπανάκι. Αν λοιπόν έχεις αποκλείσει όλες τις παραπάνω αιτίες, μίλα με το γιατρό σου και τσέκαρε τυχόν προβλήματα θυρεοειδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα