Πολλοί είναι οι γονείς παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, που αγωνιούν για μια θέση στα ολοήμερα σχολεία, λόγω κυρίως των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Η τακτική όμως του Υπουργείου Παιδείας, που όπως φαίνεται θέλει να... σηκώσει, μόνο του την ευθύνη της μνημονιακής υπακοής στην Τρόικα, στερεί από τους γονείς τη δυνατότητα να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα τμήματα και το δημόσιο σχολείο από πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
Συνδικαλιστές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, καταγγέλλουν μεθοδευμένη τακτική από το Υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ) ούτως ώστε να εμφανιστούν τα κενά στα σχολεία λιγότερα, με στόχο να γίνουν και λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Μια πρώτη αιχμή για το θέμα άφησε χθες στην ιστοσελίδα του στο facebook, ο γνωστός συνδικαλιστής Ζαχαρίας Καψαλάκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Από το πρωί έχω προβληματιστεί πάρα πολύ για το λιγοστό αριθμό διορισμού δασκάλων, αλλά και το λιγοστό αριθμό αποσπάσεων. Γιατί όμως; Σήμερα το απόγευμα η απορία λύθηκε.... Σταματούν σιωπηλά τη λειτουργία των κλασικών ολοήμερων τμημάτων. Ήδη πριν λίγο η διορισμένη πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου αποφάσισε να μη δώσει τα κενά των κλασικών ολοήμερων δημοτικών σχολείων με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι για να καλύψουν τα πρωινά τμήματα. Το ίδιο θα συμβεί και πανελλαδικά. Αυτό λένε οι πληροφορίες μου... Τι σημαίνει αυτό; Χάνουμε εκατοντάδες έως χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες έως χιλιάδες οργανικές θέσεις στη συνέχεια. Να ελπίσω ότι αυτό το γεγονός θα αφυπνίσει τη ΔΟΕ.»

Καταγγελία
Το Irakliolive επικοινώνησε σήμερα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος» Γιώργο Μακράκη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, ως αναπληρωτής του αιρετού Θεόφιλου Λαμπρογιαννάκη. Όπως επισήμανε ο ίδιος ο διδασκαλικός σύλλογος θα προχωρήσει στη διάρκεια της ημέρας σε σχετική καταγγελία για το θέμα.
Διευκρινίστηκε δε ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, δηλαδή τα διορισμένα μέλη του οργάνου, οριστικοποίησαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κενά του Ηρακλείου, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα, χωρίς να συμπεριληφθούν οι ανάγκες στα ολοήμερα σχολεία, με στόχο να λειτουργήσουν όλα τα κλασικά πρωϊνά τμήματα κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη, πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς. Έτσι, για την ώρα κανείς εκπαιδευτικός, ούτε και οι 35 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται να τοποθετηθούν σε ολοήμερα τμήματα. Αυτό που προέχει για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να καλυφθούν πλήρως τα κλασικά τμήματα για να ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου, όλα τα Δημοτικά Σχολεία, στο συμβατικό τους τουλάχιστον ωράριο.
Έτσι, για το νομό Ηρακλείου, όπως τόνισε ο κ. Μακράκης, τα κενά υπολογίστηκαν χθες μαζί με τις ελλείψεις στα ολοήμερα σε 196 μόνο της ειδικότητας των δασκάλων. Ωστόσο ο επίσημος αριθμός που θα δώσει το ΠΥΣΠΕ υπηρεσιακά θα είναι μικρότερος, αφού για τους επόμενους μήνες θεωρείται απίθανο να λειτουργήσει ολοήμερο τμήμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα πέντε μέλη του ΠΥΣΠΕ, οι δύο αιρετοί, ο Γιώργος Μακράκης και ο Δημήτρης Αποστολάκης, διαφοροποίησαν τη θέση τους, ζητώντας να συμπεριληφθούν στα κενά και οι ελλείψεις στα ολοήμερα, ώστε να αναδειχθεί η πραγματική εικόνα που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο.
Η μη λειτουργία όμως των ολοήμερων, πρακτικά σημαίνει «άτυπη» κατάργησή τους. Κι αυτό γιατί αν ένα τμήμα ολοήμερου σχολείου δεν λειτουργήσει μια χρονιά, είθισται την επόμενη να .... καταργείται.
Η εξέλιξη αυτή που θα λάβει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πανελλαδικές διαστάσεις, έχει θορυβήσει την κοινότητα της Πρωτοβάθμιας καθώς περιορίζονται δραματικά οι οργανικές θέσεις πράγμα που σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε απώλεια θέσεων εργασίας. Το γεγονός όμως προβληματίζει ιδιαίτερα και τις οικογένειες των μαθητών που φιλοδοξούσαν να φοιτήσουν σε ολοήμερα τμήματα, ειδικά στις περιπτώσεις που εργάζονται πολλές ώρες και οι δύο γονείς. Αναπόφευκτα, η μη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων τινάζει στον «αέρα» τον οικογενειακό προγραμματισμό
.