Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ευθύμης Λέκκας: «Οι σεισμοί των τελευταίων ημερών δεν έχουν σχέση μεταξύ τους»

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, είπε ότι «οι εν λόγω σεισμοί δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει έξαρση, δεν είναι έτσι όμως, αφού ο κάθε σεισμός είναι διαφορετικός. Ειδικότερα στη Ρόδο το βάθος ήταν 70 χιλιόμετρα, στη Μεσσηνία ήταν 50 χιλιόμετρα, στην Αλόννησο 10 χιλιόμετρα και στην Κρήτη 5 χιλιόμετρα. Άρα υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο βάθος από την επιφάνεια, οι σεισμοί αυτοί μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση. Επίσης, δεν υπάρχει γεωγραφική σχέση μεταξύ τους, αφού ανήκουν σε διαφορετικά τόξα. Τέλος, οι παραπάνω σεισμοί δεν είναι του ίδιου είδους σε σχέση με την κατηγορία τους. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις διαφορές τους και έτσι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που τους προκαλεί, άρα δεν υπάρχει σεισμική έξαρση».Όπως είπε στη συνέχεια, δε θέλει να διασκεδάσει τις ανησυχίες του κόσμου, «είναι βεβαιως αποδεκτό και θεμιτό ο απλός κόσμος να ανησυχεί με όλο αυτό, αλλά επιστημονικά δεν υπάρχει λόγος σύνδεσης».
Από εκεί και πέρα, για τους σεισμούς στην Ελλάδα και αν περιμένουμε μεγάλη σεισμική δόνηση, απάντησε ότι «περιμένουμε πολύ μεγάλο σεισμό και πρέπει να τον περιμένουμε ώστε να προετοιμαζόμαστε επαρκώς. Το πότε θα γίνει δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξης των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3 τέτοιοι σεισμοί, τελευταία είχαμε την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, άρα φυσιολογικά μέχρι να κλείσει η 10ετία μπορεί να υπάρχει ένας ακόμα σεισμός των 6 Ρίχτερ.
Αν τώρα θέλουμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερους σεισμούς, της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί δε συμβαίνουν ανά δεκαετία, αλλά ανά 30 χρόνια, όπως 7 Ρίχτερ ανά 100 χρόνια, οπότε για ένα τόσο μεγάλο σεισμό έχω να απαντήσω ότι μπορεί να γίνει αύριο, αλλά μπορεί να γίνει και έπειτα από 100 χρόνια».
Τέλος, σημείωσε ότι στον ελλαδικό χώρο «υπάρχουν σεισμοί, θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, γιατί αν δε γίνονταν στην Ελλάδα, δε θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε η Πύλος, ούτε τίποτε άλλο, και θα ήμασταν μια Σιβηρία».
Π.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα