Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Τσουνάμι κατασχέσεων φτάνει και στη Μεσσηνία

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θάρρους» σημειώναμε ότι από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχει ξεκινήσει… τσουνάμι κατασχέσεων και στη Μεσσηνία.
Το επόμενο διάστημα, εικόνες όπου πολίτες θα μπαίνουν μπροστά ως ασπίδα προστασίας υπέρ ευπαθούς πολύτεκνου συμπολίτη τους, οι απειλές έως και για αυτοχειρίες, αν προχωρήσουν οι κατασχέσεις κατοικιών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, δε θα είναι κάτι το περίεργο. Οι εντάσεις στους δικαστικούς χώρους, όπως στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, θα αποτελούν σκηνές από το κοντινό παρελθόν. Εικόνες που θα θυμίζουν την Ισπανία, όταν οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδήγησαν σε κύμα πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης, που στο διάβα της παρέσυρε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων που αντιτίθενται στην παραπάνω διαδικασία, οι πλειστηριασμοί πλέον είναι επιθετικοί. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν τηρείται, ενώ υπάρχουν παραδείγματα όπου έχει θιγεί ακόμα και η πρώτη κατοικία.

Νέος πτωχευτικός νόμος
Όπως και να 'χει, οι προθέσεις της κυβέρνησης να εντείνει το κύμα πλειστηριασμών φαίνονται από το γεγονός ότι εντός των επόμενων δύο, το πολύ τριών εβδομάδων θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, που θα διευκολύνει, αντί να εμποδίζει, τις διαδικασίες απώλειας της περιουσίας.

Χωρίς προστασία ακόμα και με μισθό 700 ευρώ
Οι τελευταίες αλλαγές της κυβέρνησης έβαλαν στο παιχνίδι τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως εξηγούν μέλη συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το ζήτημα, συνεργάσιμος δανειολήπτης είναι αυτός που παρέχει όλα τα στοιχεία του στην τράπεζα, την ενημερώνει για οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική του κατάσταση και είναι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε προσπάθεια επαφής από τη μεριά της. Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, οι συλλογικότητες τονίζουν ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προστατεύονται μόνο όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.180 ευρώ. Δηλαδή, προσθέτουν, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 700 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να προστατέψει την πρώτη κατοικία του από πλειστηριασμό, σε περίπτωση που χρωστάει στην τράπεζα.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από τις «Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης» που αναφέρονται στους σχετικούς νόμους. Μολονότι οι «Εύλογες Δαπάνες» ανεβάζουν κάπως το όριο σε περίπτωση που υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, τα νούμερα παραμένουν χαμηλά και αφήνουν ακάλυπτη μεγάλη μερίδα πολιτών.
Εκτός του (αυτονόητου) ζητήματος ότι οι χαμηλόμισθοι των 700-800 ευρώ δεν μπορούν μαζί με τα έξοδα διαβίωσης να εξυπηρετούν και τα δάνειά τους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν καταβάλλει έγκαιρα τους μισθούς στους εργαζομένους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μισθοδοσία, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα και αν κάποιος δηλώνει μηνιαίο εισόδημα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι του καταβάλλεται κανονικά.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα