Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Χάθηκαν …οι μελέτες του δικτύου ύδρευσης στους Γαργαλιάνους

Πού βρίσκονται οι μελέτες
αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης από Αλικοντούζι μέχρι Γαργαλιάνους;

Σημαντικό πρόβλημα για τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, που έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, αποτελεί το δίκτυο ύδρευσης από το Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι). Δίκτυο με το οποίο μεταφέρεται το νερό από τις πηγές του Αλικοντουζίου στη Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων και σε Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων.
Η αντικατάστασή του έχει πολλάκις απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ είναι
καθημερινή η έγνοια της τοπικής κοινωνίας, ιδίως μετά το φετινό καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου τόσο στους Γαργαλιάνους όσο και σε Τοπικές Κοινότητες δεν είχαν, είτε για πολλές ώρες είτε για πολλές μέρες, νερό, με τα προβλήματα να οφείλονται κυρίως στο παλιό δίκτυο από το Αλικοντούζι και δευτερευόντως σε βλάβες εντός της πόλης ή των τοπικών κοινοτήτων.
Από το Αλικοντούζι υδρεύονται περιοχές τριών καλλικράτειων Δήμων, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας. Μάλιστα, οι Δήμοι που υδρεύονταν από τις πηγές του Παλαιού Λουτρού είχαν συγκροτήσει το Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας», ο οποίος έχει ακόμη και σήμερα ευθύνη και αρμοδιότητα στο δίκτυο ύδρευσης.
Όπως είναι γνωστό, πριν από 16 περίπου χρόνια ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα είχε αναθέσει σε ιδιώτη την εκπόνηση μελέτης για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που σήμερα είναι από αμιαντοσωλήνες, από το Αλικοντούζι έως Τουλούπα Χάνι, έξω από τα όρια του Δήμου Τριφυλίας, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας». Μελέτη την οποία, όμως, ανέλαβε να πληρώσει τελικά ο Δήμος Τριφυλίας, έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Δήμος Τριφυλίας ανέλαβε να πληρώσει επίσης την περιβαλλοντική μελέτη που χρειάζεται, όπως και τη μελέτη για αντικατάσταση του δικτύου από Τουλούπα Χάνι μέχρι Γαργαλιάνους. Τμήμα δε του δικτύου αφορά στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων και το Δήμο Τριφυλίας, καθώς όλο το υπόλοιπο δίκτυο της μελέτης, που ήδη έχει γίνει και θα πληρώσει ο Δήμος Τριφυλίας, αφορά στο Δήμο Πύλου – Νέστορος!
Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Οκτωβρίου 2015, ανήμερα της εορτής του πολιούχου των Γαργαλιάνων, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είχε αναφερθεί στο θέμα: «Τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση με το μελετητή που είχε αναλάβει τη μελέτη του αγωγού ύδρευσης που ανήκει στο Σύνδεσμο Ύδρευσης “Τέλος Άγρας”, που είχε ξεκινήσει και όχι ολοκληρώσει βέβαια, τη μελέτη από Αλικοντούζι μέχρι την περιοχή Τουλούπα Χάνι. Κάναμε τη συνάντηση, είμαστε σε συμφωνία και σύμπνοια, εξασφαλίσαμε εκπτώσεις ώστε να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τη μελέτη και να μας την παραδώσει ολοκληρωμένη και είμαστε σε συνεργασία να κάνουμε αναθέσεις, ώστε το ίδιο μελετητικό γραφείο να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο, μελετητικά, μέχρι τη δεξαμενή των Γαργαλιάνων, αλλά και της περιοχής της Λεύκης και του Μαράθου που υδρεύονται από αυτό το σύστημα ύδρευσης! Είμαστε σε καλό δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε μελετητικά το έργο, ώστε την άνοιξη του 2016 να έχουμε πάρει και τις εγκρίσεις, για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτική ικανότητα…». Στις 15 Δεκέμβρη 2015, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας», Αναστάσιος Αδρακτάς, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση και υπογραφή της σύμβασης με μελετητή για την εκπόνηση «Υδραυλικής Μελέτης Υδραγωγείου Συνδέσμου από Τουλούπα Χάνι ως οικισμούς Δ.Ε. Γαργαλιάνων», ποσού 17.712 ευρώ και «Τοπογραφικής Μελέτης Υδραγωγείου από Τουλούπα Χάνι ως οικισμούς Δ.Ε. Γαργαλιάνων», ποσού 17.712 ευρώ.
Η άνοιξη του 2016 πέρασε, πέρασε και το καλοκαίρι, πέρασε ένας χρόνος από τις περυσινές δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας, αλλά τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας όσο και στην κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το ποια είναι η εξέλιξη των μελετών, τι συμβαίνει και πού βρίσκονται, καθώς και, τελικά, τι γίνεται σχετικά με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα