Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ                                                Καλαμάτα 06/12/2016
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ»
ΑΚΡΙΤΑ 45 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24100
ΠΑΤΡΩΝ 1 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 21100
ΤΗΛ 6974263563                                                        ΠΡΟΣ :τον Πρόεδρο του Περιφερειακού
MAIL:dimlimperopoulou@yahoo.gr                          Συμβουλίου Πελοποννήσου                Peloponnisos.oikologiki@yahoo.gr                                                                                                   
       
Θέμα: Η αντιμετώπιση του θέματος της βαρειάς όχλησης που προκαλεί η διασπορά της δυσοσμίας από τα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν τόσο στην Βιομηχανική Περιοχή στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά όσο και στις  πόλεις της Καλαμάτας και  του  Ναυπλίου στην παραλιακή οδό Νέας Κίου.

Η παρουσίαση της μελέτης - έρευνας, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Όχλησης/Ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων» στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος", την οποία έκανε ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, απλά επιβεβαίωσε με τον πιο επιστημονικό τρόπο την βαρειά όχληση που προκαλεί η διασπορά της δυσοσμίας από τα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στην Βιομηχανική Περιοχή στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Επίσης γνωστό είναι και το θέμα της βαρειάς όχλησης που προκαλεί η διασπορά της δυσοσμίας από τα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν σε Καλαμάτα και  Ναύπλιο στην παραλιακή οδό Νέας Κίου στο μυχό του Αργολικού Κόλπου.

Τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας όσο και σε Καλαμάτα και  Ναύπλιο έχει καταγραφεί συχνά έντονο φαινόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι εκπομπές αυτές μεταφέρονται στις παραπάνω περιοχές όταν επικρατούν βοριάδες και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την έντονη και δυσάρεστη οσμή τους και δημιουργούν μια πνιγηρή αίσθηση. Είναι δε ιδιαίτερα αισθητές όταν ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός. Το φαινόμενο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Ειδικά για την πόλη του Ναυπλίου  είναι απαράδεκτη  η εικόνα που παρουσιάζει κάποιες ημέρες νωρίς το πρωί. από την αιθαλομίχλη των εργοστασίων επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα. Οι  άσχημες οσμές μαζί με την κάπνα κάνουν την κατάσταση αφόρητη στην πόλη.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η λειτουργία των εργοστασίων προκαλεί συστηματική και διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.
Σκοπός είναι, να παράγεται έργο και να υπάρχει απασχόληση, αλλά με όρους και κανόνες που σέβονται το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.
Οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων πρέπει να κατανοήσουν, ότι υπάρχουν όροι λειτουργίας, κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας, που σέβονται το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουν και να ενοχλούν τους κατοίκους της περιοχής.
Τέλος ερωτηματικά προκαλεί η σχετικά πρόσφατη και με επίκληση λόγων διαδικαστικών ελλείψεων, της Αποκεντρωμένης Δ/σης Πελ/σου Δ.Ε.&Ι.Ν. απόφαση να ακυρώσει την απόφασή για κλείσιμο συγκεκριμένου πυρηνελαιουργείου, που έλαβε η αντί-περιφέρεια Μεσσηνίας ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης της εξαπλούμενης σε όλη τη περιοχή του Μελιγαλά  δυσοσμίας.

Έχοντας υπόψη τις αυξανόμενες όσο και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων όσο και των πολιτών που υποφέρουν από τη δυσοσμία θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε στην παρούσα περίοδο με αναμφισβήτητο και μαρτυρούμενο από τους πάντες δεδομένο ότι η επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου οχλεί βαρύτατα με τη δυσοσμία που προκαλεί, όσο και πριν;
  2. Με δεδομένο ότι η παραπάνω περιγραφόμενη ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής, η κατάσταση παραμένει ίδια επί χρόνια, παρά τις διαμαρτυρίες αλλά και τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται, στο τέλος συνήθως της περιόδου επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα, τι προτίθεσθε να πράξετε και τι σχεδιάζετε για την τρέχουσα και την επόμενη παραγωγική περίοδο;
  3. Προτίθεσθε να λάβετε μέτρα, ακόμη και κλείσιμο, στην αρχή της παραγωγικής περιόδου, μετά από έλεγχο της ύπαρξης ή όχι των επιβαλλόμενων από τους περιβαλλοντικούς όρους μέτρων ελέγχου των οσμών; 
  4. Προτίθεσθε και σχεδιάζετε να ασκήσετε από τώρα αποτελεσματική πίεση στα πυρηνελαιουργεία προκειμένου να δεσμευτούν για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και των αποθηκευτικών τους χώρων, πράγμα που όπως δείχνει η πολυετής αρνητική εμπειρία είναι ο μόνος τρόπος για μια μακροχρόνια δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βαρύτατης δυσοσμίας που συνοδεύει τη λειτουργία τους σήμερα;
  5. Έχουν προχωρήσει σε ελέγχους των ρύπων των εν λόγω επιχειρήσεων τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που εποπτεύονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Αν όχι, υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν; Αν αποδειχθεί ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν τηρούν τις προδιαγραφές, σε τι μέτρα προτίθεται να προχωρήσει;
  6. Έχουν νόμιμες και ισχύουσα αδειοδότηση λειτουργίας; Αν ναι, τι είδους φίλτρα προβλέπονται για την αποτροπή ή τον ουσιαστικό περιορισμό της εκπομπής των αέριων ρύπων; Τα διαθέτουν τα αναφερόμενα πυρηνελαιουργεία;
  7. Προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή που θα χωροθετηθεί ως οργανωμένη και καθορισμένη βιομηχανική ζώνη;
  8. Ποιες από τις λύσεις που προτείνουν τόσο ο Δημόκριτος όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σκοπεύετε να υιοθετήσετε;
  9. Ποια η συνεργασία σας με τους δήμους Καλαμάτας, Ναυπλίου και Οιχαλίας για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος;
  10. Γιατί δεν έγιναν ανάλογες μελέτες – έρευνες  και σε Καλαμάτα και Ναύπλιο;

Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα