Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μισθώσεις γης για στήριξη της αγροτικής οικονομίας

496 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε 1,799 εκατομμύρια στρέμματα καταγράφονται οι παραγωγικές εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται να παραχωρηθούν, έναντι χαμηλού αντιτίμου ενοικίασης, με στόχο τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας. Για τα 1.736.135 στρέμματα των παραπάνω αγρών, δενδρωδών και άλλων αξιοποιήσιμων αγροτικών εκτάσεων, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη σε βάθος «χαρτογράφησή» τους, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να παρουσιάζει χθες την κατανομή τους σε  νομούς της χώρας.
Τα συγκεκριμένα παραγωγικά ακίνητα, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου, προορίζονται να δοθούν, με μακροχρόνιες ενοικιάσεις, σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, κατ’ επάγγελμα αγρότες, νέους αγρότες (με στόχο να αυξήσουν και όχι να αποκτήσουν κλήρο), καθώς και σε ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.
Στόχος, να αναπτυχθούν νέες βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις μειώνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και να εισαχθεί μια κουλτούρα συνεκμεταλλεύσεων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.Λόγου χάριν, να διευκολυνθούν συνέργειες μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, με αμφίπλευρα οφέλη από την καλλιέργεια ζωοτροφών. Η μίσθωσή τους θα γίνει σε τιμές κατώτερες της κτηματαγοράς, έπειτα από την αξιολόγηση των ακινήτων από αρμόδιες επιτροπές.
Τα παραγωγικά ακίνητα θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, πρόβλεψη που προφανώς θα αποδειχθεί ωφέλιμη κυρίως σε νέους αγρότες.
 
Μοριοδότηση
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι διαδικασίες για τον πλήρη καθορισμό των κριτηρίων διανομής της αγροτικής γης, ωστόσο, φαίνεται ότι στο μεγαλύτερό τους σκέλος θα ακολουθήσουν τις διατάξεις του νόμου 4061/2012, που αφορά στη διαχείριση ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και περιλαμβάνει κριτήρια παραχώρησης παραγωγικών ακινήτων για όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες υποψηφίων.
Η μοριοδότηση που περιγράφεται στο συγκεκριμένο νόμο πριμοδοτεί την εντοπιότητα, τους νέους αγρότες, αλλά και τους κατόχους μικρού (ιδιόκτητου ή μισθωμένου) κλήρου.
Για παράδειγμα μοριοδοτείται με 100 βαθμούς ένας καλλιεργητής (ή άνεργος ιδιοκτήτης) έκτασης έως 4 στρεμμάτων και με 10 βαθμούς κάποιος που εκμεταλλεύεται ή κατέχει έκταση μεταξύ 80 και 100 στρεμμάτων.
Πιο υψηλή μοριοδότηση (180 βαθμοί) προβλέπεται για ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, αλλά υψηλότερη όλων (300 βαθμών) είναι η μοριοδότηση αγροτικών συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών με δέσμευση καλλιέργειας για: α) παραγωγή τροφίμων (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) ενταγμένων στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο, β) για παραγωγή χονδροειδών ή συμπυκνωμένων ζωοτροφών και γ) για βόσκηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι για το παραγωγικό ακίνητο συγκεντρώνουν την ίδια βαθμολογία, επιλέγεται με σειρά προτίμησης πρώτα ο μόνιμος κάτοικος της περιοχής και στη συνέχεια ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος, σύμφωνα πάντα με το ν. 4061/2016. Τα παραπάνω αφορούν εκτάσεις έως 100 στρεμμάτων, πλην της περίπτωσης χρήσης ακινήτου για βόσκηση όπου δεν υπάρχει στρεμματικός περιορισμός.
 
Μια νέα αρχή
Η αξιοποίηση της δημόσιας γης που είναι κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση θα γίνει διαμέσου του «Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών» (ΟΔΙΑΓΕ), που έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας.
Το σχέδιο ενοικίασης δημόσιας παραγωγικής γης μοιάζει πιο ελκυστικό για τον κόσμο της υπαίθρου. Όσους παραγωγούς θέλουν να επεκτείνουν την έκταση της καλλιεργήσιμης γης τους και, βεβαίως, όσους νέους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον πρωτογενή τομέα στον τόπο καταγωγής τους.
Ανάμεσα στα αποτελέσματα που αναμένονται από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με τη διατήρηση των νέων στην ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα