Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Πολιορκία στα "μαύρα" ενοίκια

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ηλεκτρονικό δόκανο μέσω των τραπεζών στήνει το υπουργείο Οικονομικών στις συναλλαγές των φορολογούμενων που γίνονται κάτω από το τραπέζι. Με την υποχρεωτική πραγματοποίηση μέσω του τραπεζικού συστήματος όλων των δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση.
Μια από αυτές, ίσως η μεγαλύτερη συνολικά σε δαπάνη, είναι αυτή των ενοικίων όπου στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή καθώς σε πολλές περιπτώσεις άλλο είναι το μίσθωμα που δηλώνεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο και άλλο είναι αυτό που καταβάλλεται πραγματικά, καθώς ένα τμήμα του δίνεται "μαύρο".
Όλη αυτή η συναλλαγή μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή "διευκολύνεται" μέσω της χρήσης των μετρητών και της αποφυγής καταγραφής της μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η δαπάνη ενοικίου είναι μια από αυτές που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση. ΄Όχι πλέον για την παροχή κάποιας έκπτωσης από τον φόρο, αλλά μόνο και μόνο για να δηλωθούν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της κατοικίας και να γίνει στη συνέχεια διασταύρωση από το υπουργείο Οικονομικών για το αν έχει δηλωθεί το μίσθωμα ως εισόδημα.
Από το νέο έτος η δαπάνη αυτή θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιείται μέσω τράπεζας, δηλαδή με κατάθεση του μισθώματος σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να δηλωθεί η δαπάνη και οι φορολογούμενοι θα είναι νόμιμοι.
Όλες οι δαπάνεςΕκτός από τη δαπάνη ενοικίου, μέσω τραπεζών θα πρέπει να πραγματοποιούνται και όλες οι άλλες δαπάνες που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του 2017, δηλαδή αυτήν που αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2016. Έτσι, μέσω τραπεζών θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιούνται οι δαπάνες για δωρεές χρηματικών ποσών, αμοιβές οικιακού προσωπικού, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ, ακινήτων, σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα, για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα πρέπει ένα τμήμα του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους να δαπανάται υποχρεωτικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να χτυπήσει συνολικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα