Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλίο για την ελιά και το λάδι από Αγροτικό Σύλλογο και Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη!

«Το τραγούδι της δέμπλας» παρουσιάζεται την Πέμπτη το απόγευμα στο «Φουρναράκειο»
«Ύμνο» στην ελιά και το λάδι αποτελεί το βιβλίο του Κώστα Ερανιώτη (Κώστα Κόλλια) που εκδόθηκε και παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών! Ένα πόνημα με ιστορικό – λαογραφικό – λογοτεχνικό κράμα, υπό τους ήχους της δέμπλας στην ελιά και το τριζοβόλημα των λιθαριών στο λιοτρίβι, αλλά και τον απόηχο της φιλιατρινής κοινωνίας στην πλατεία και την αγορά.
Η ελιά και το λάδι στη φιλιατρινή κοινωνική ζωή και παράδοση έχουν βαθιές ρίζες και το βιβλίο δε στοχεύει μόνο στο να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι, αλλά «να νοσταλγήσουν οι παλιοί και να χτίσουν οι νέοι τη δική τους νοσταλγία».
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «η νοσταλγία είναι ένα συναίσθημα δημιουργικό κι ύστερα, γιατί τίποτα δε χτίζεται στο κενό»!
«Για ένα ταξίδι στον τόπο και το χρόνο. Ν’ αφουγκραστούμε τη δέμπλα τη λυγερή σα γίνεται δοξάρι στα χέρια των ραβδιστών και μελωδεί στ’ ασημένια τέλια του φιλιατρινού ελαιώνα. Ν’ ακούσουμε τα λιθάρια να τρίζουν στο παλιό λιοτρίβι και να γευθούμε τ’ αγουρόλαδο, που καρφιάζει στο λιμπί, με μια φέτα καψαλιστό ψωμί κι ένα σκουράντζο καψαλισμένο σ’ εφημερίδα…», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα ο Κώστας Ερανιώτης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών συμπλήρωσε φέτος 40 ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης. Εκτός από τη διασφάλιση των οικονομικών κοινωνικών κι επαγγελματικών συμφερόντων των αγροτών, που- σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του καταστατικού του- αποτελεί το γενικό βασικό σκοπό του, ένας από τους επιμέρους καταστατικούς σκοπούς είναι και η διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έκδοση του βιβλίου που αναφέρεται στην ελιά και στο λάδι, που, όπως παλιότερα με τη σταφίδα, έτσι και τώρα με τα κηπευτικά και τ’ αμπέλια, στηρίζουν τη φιλιατρινή οικονομία.
Για την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου παραχώρησαν προχθές συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
Ο γραμματέας του Συλλόγου, Τέλης Καναβός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στα πιο βασικά προϊόντα της περιοχής των Φιλιατρών, όπως είναι η ελιά και το λάδι. Αλλά και σ’ όλο τον αγροτικό τομέα, καθώς τα Φιλιατρά είναι μια αγροτομάνα πόλη…».
Ο συγγραφέας επισήμανε: «Ως προς το χαρακτήρα του συγκεκριμένου βιβλίου θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα μείγμα ιστορικών, λαογραφικών και λογοτεχνικών στοιχείων. Στοιχείων που κατατείνουν στη σύνθεση και την ανάδειξη της βιωματικής σχέσης των Φιλιατρινών με την ελιά και το λάδι. Κι ακριβώς αυτή η σχέση και οι διάφορες εκφάνσεις της αναδεικνύονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Πανταχού παρών ο αγρότης, με τη φυσική του παρουσία ή με την αύρα του. Και πανταχού παρών ο Φιλιατρινός ελαιώνας…».
Αμφότεροι ευχαρίστησαν τους συντελεστές της έκδοσης και της παρουσίασης, η οποία θα  γίνει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, σημειώνοντας πως τα έσοδα θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς.
Το βιβλίο θα προλογίσει ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Αθανασόπουλος και ο λογοτέχνης Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, θα απαγγείλει η Ματίνα Μιχαλακοπούλου και αποσπάσματα θα διαβάσει ο Γιώργος Καραμπότσος.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα